De kan förlora rätten till tidig pension

ST2006-01-31

För att få stopp på könsdiskrimineringen vill ST ge manliga anställda i Försäkringskassan samma pensionsmöjligheter som kvinnorna. Men Arbetsgivarverket vill i stället ta ifrån kvinnorna möjligheten till tidigare pension.

Enligt Arbetsgivarverkets beräkningar omfattas 7000 kvinnor av den lägre pensionsåldern 60 år enligt avtalet från 1991 (se faktaruta). Men de 500 männen i motsvarande grupp har inte den rätten.

Möjligheten att pensionera sig vid 60 finns kvar för de kvinnor som uppnår den åldern under innevarande avtalsperiod, till och med 2007. För övriga som uppfyller villkoren vill Arbetsgivarverket ta bort den lägre pensionsåldern.

Anne-Christin Bäckius Ivarsson, Gunilla Bergh, Ing-Marie Sundberg, Christina Lukkarinen och Louise Styf på Försäkringskassan i Gävle hör till den grupp kvinnor som var anställda vid försäkringskassan den 1 april 1991 och fyllde 28 år senast samma år. Det betyder att alla kan omfattas av den lägre pensionsåldern.

Annorlunda om män drabbats

De fem kvinnorna är överens om att den här situationen skulle ha hanterats helt annorlunda om förhållandena varit de omvända och männen haft fördelaktigare pensionsvillkor.

– Då skulle det ha blivit ett väldigt kackalorum, säger Louise Styf.

– Det skulle inte vara tal om att ta ifrån dem deras förmåner i så fall.

Ing-Marie Sundberg, som fyller 50 i år, säger att hon kan tänka sig att gå vid 60.

Men för de flesta ger pension vid 60 år för dålig ekonomi.

– Jag tycker att det ska vara lika för alla, alltså pension från 60 för den som vill, men att man kan börja trappa upp pensionsåldern, säger Ann-Christine Bäckius Ivarsson.

Ska vara samma för alla

– Men jag tycker inte det ska ske på bekostnad av oss. Det ska vara samma villkor för alla. Och det kan ju inte vara någon katastrof för arbetsgivaren. Jag tycker det är en storm i ett vattenglas, säger Louise Styf.

Själv fyllde hon 50 år förra året och kan inte tänka sig att gå i pension vid 60.

– Så är det ju. Man får bara 65 procent av lönen. De flesta kommer att jobba kvar.

Det som lockar mer än tidig pensionsavgång är möjligheten att ta ut delpension. Men under 2005 lät arbetsgivaren inte någon välja den lösningen.

Gunilla Bergh jobbar med löneadministrationen i Gävle – men den funktionen ska flyttas till Östersund i samband med omlokaliseringarna och i sommar försvinner den tjänst hon sitter på. Om ett drygt år fyller hon 60 år. För henne är en tidigare pension ett alternativ.

– Men det går ju bara för dem som har två inkomster i familjen.

– Många väljer nog att gå vid 60 på grund av alla förändringar i organisationen, tror hon.

Och då handlar det inte bara om omlokaliseringar till Östersund, Gotland, Västervik och Arvidsjaur utan också om centraliseringar inom länet.

Eftersom Gunilla Bergh fyller 60 år under den nuvarande avtalsperioden, som löper till och med 2007, kan hon välja själv enligt de övergångsregler som finns. De andra vet inte om de kommer att ha valmöjligheten kvar när det blir deras tur.

Många kan ha valt att stanna

– Jag tror inte att vi kommer att få ha kvar pension vid 60, säger Louise Styf.

– Man ska inte glömma att det finns en inlåsningseffekt här. Pensionsavtalet kan ha gjort att kvinnor valt att arbeta kvar för att få behålla pensionsrätten och kanske avstått ett annat jobb med högre lön, konstaterar Christina Lukkarinen.

– Man kan ju inte bara stryka över det och ta bort vår förmån, anser Gunilla Bergh.

Anne-Christin Bäckius Ivarsson och Gunilla Bergh hör till den grupp som med nuvarande avtalsregler har rätt att pensionera sig vid 60. Men Arbetsgivarverket vill ta bort den möjligheten från 2008.<BR>Foto: Mats Åstrand
Anne-Christin Bäckius Ivarsson och Gunilla Bergh hör till den grupp som med nuvarande avtalsregler har rätt att pensionera sig vid 60. Men Arbetsgivarverket vill ta bort den möjligheten från 2008.<BR>Foto: Mats Åstrand

Försäkringskassans pensioner

o Fram till 1991 hade landets försäkringskassor ett pensionsavtal som gav vissa kvinnor rätt till pension vid 60 års ålder.
Då träffades ett nytt avtal som innebar att alla anställda skulle gå i pension vid 65 års ålder, oavsett kön. Men samtidigt gjordes en övergångsregel som innebar att de kvinnor som var anställda vid försäkringskassorna den 1 april 1991 och fyllt 28 år skulle få behålla pensionsåldern från det tidigare avtalet.
Förutsättningen var att de arbetade kvar vid sin försäkringskassa.

o Sedan 1991 har de könsdiskriminerande pensionsreglerna fortsatt att tillämpas inom försäkringskassorna och sedan den 1 januari 2005 i den sammanslagna Försäkringskassan.
o För perioden till och med 2007 har parterna enats om övergångsregler som innebär att de kvinnor som fyller 60 år senast 2007 – när nuvarande avtalsperiod går ut – har rätt till pension enligt de tidigare reglerna. Förhandlingar om hur könsdiskrimineringen ska upphöra pågår mellan Arbetsgivarverket och OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA