De som gör fel kan bli uthängda

MÅNGFALD2005-09-27
Offentliganställda som gör fel i Integrationsverkets diskrimineringstest riskerar att bli uthängda. Men det slipper privata arbetsgivare.
Av:  Christoph Andersson
I höst börjar Integrationsverkets och FN-organet ILO sitt projekt med fejkade jobbansökningar i syfte att kartlägga diskriminering hos privata och offentliga arbetsgivare (se förra ST Press). Två försökspersoner med likartade meriter ska söka samma jobb. Deras identiteter är fejkade och deras ansökningshandlingar påhittade.

– Det är omöjligt att hitta verkliga personer som har exakt samma egenskaper, förklarar Abdullahi Aress som är chef för Integrationsverkets analysavdelning.

Därför skapar verket och ILO fiktiva arbetssökanden. Den enda avgörande skillnaden mellan försökspersonerna är deras etniska ursprung.

– På grundval av detta mäter vi om personerna blir diskriminerade, säger Abdullahi Aress.

Olika för privata och offentliga

Han försäkrar att ingen privat eller offentlig arbetsgivare kommer att pekas ut – inte ens om arbetsgivaren anses göra sig skyldig till diskriminering. Påståendet motsägs dock av verkets egen plan för genomförandet. Visserligen tillförsäkras privata arbetsgivare anonymitet, men för stats- och kommunaltjänstemän råder andra förutsättningar.

"Om den offentliga arbetsgivaren skulle göra sig skyldig till diskriminering i anställningssituationen kan detta bli offentligt", heter det i planen (dnr INT 33-05-371). Detsamma gäller enskilda "stats- eller kommunaltjänstemän som har hand om ärendet".

Integrationsverket anser att offentliga arbetsgivare får "finna sig i ett sådant utpekande".

Verket pekar på att anställningsprocessen omfattas av offentlighetsprincipen. Med dess hjälp går det att hitta fejkade ansökningar. Likaså tjänstemän som anses ha agerat felaktigt i testet.

Därutöver har Integrationsverkets personal grundlagen på sin sida. De som vill kan utnyttja meddelarfriheten och tipsa medier om felande statstjänstemän.

ST tar avstånd

STs ordförande Annette Carnhede anser att verkets studie har ett gott syfte. Men hon ogillar metoden och upplägget:

– Personligen anser jag att statstjänstemän måste tåla en tuff granskning Men dit hör knappast att behöva utsättas för skådespelare, som ska försöka få dem att begå fel. Det påminner om brottsprovokation och känns mycket olustigt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.