"Det är en mardröm", säger IT-teknikern som anklagas för sabotage. Personen på bilden har inget samband med artikeln.
Bild: Emma Svensson
"Det är en mardröm", säger IT-teknikern som anklagas för sabotage. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

»De ville bli av med honom«

SKATTEVERKET2008-09-09

En IT-tekniker vid Skatteverket har anklagats för sabotage och krävs på en halv miljon kronor i skadestånd. »Det är en mardröm«, säger mannen som hävdar att allt bottnar i trakasserier från en chef. Han får stöd av flera kolleger.

För drygt ett år sedan anklagade Skatteverket IT-teknikern för att avsiktligt ha flyttat och raderat filer som behövdes för att övervaka myndighetens datasystem. Enligt arbetsgivaren uppstod felet kort efter ett upprört samtal mellan IT-teknikern och dennes närmaste chef.

Mannen avskedades och Skatteverket åtalsanmälde honom för sabotage alternativt grov skadegörelse. En förundersökning har avslutats, men åklagaren har ännu inte fattat beslut om åtal.

Känt sig trakasserad länge

IT-teknikern, som är medlem i Jusek, säger till ST Press att han under flera år känt sig trakasserad av sin närmaste chef och att anklagelsen om skadegörelse var en förevändning för att göra sig av med honom.

– Jag blev mobbad för att jag hade andra åsikter om tekniska lösningar. Jag var också mycket kritisk till att man anlitade så många konsulter. Mycket av jobbet hade vi kunnat göra själva.

IT-teknikern berättar att han under tre års tid suttit isolerad i ett rum där han var avskild från arbetskamraterna.

I själva verket borde larmsystemet ha fungerat hela tiden, menar IT-teknikern. Han säger också att det ingick i hans
arbetsuppgifter att flytta filer och i det här fallet fanns samtliga i hans egen hemkatalog på servern. Om det hade uppstått något problem skulle de ha varit lätta att återställa.

– Det här är en mardröm och jag tänker på det ständigt, varje sekund.

Han säger att han visst kan ha gjort något misstag, men att sådana sker hela tiden.

Hans beskrivning får stöd av andra personer inom Skatteverket. Anklagelserna är rent nonsens, säger en av dem till
ST Press.

– Jag tolkar det som ett sätt att göra sig av med honom. I botten handlar det om en konflikt med chefen.

»Misstag sker dagligen«

Den före detta kollegan säger att de borttagna filerna inte fyllde någon viktig funktion och var ett tillägg som IT-teknikern själv hade skapat. De gjorde så att vissa larm överfördes från ett övervakningssystem till ett annat. Men båda systemen har en egen larmfunktion och är oberoende av varandra, förklarar han.

– Misstag sker dagligen. Och filer som flyttats kan alltid återställas med hjälp av backuper. Den som verkligen vill sabotera skulle göra helt andra saker – och dessutom sopa igen spåren efter sig.

Tvivlar på summan

En annan före detta kollega säger att det omöjligt kan ha varit förenat med så stora kostnader att åtgärda det eventuella misstaget. Även denne menar att anklagelserna är fabricerade.

– Jag kan inte tro att det handlar om något annat än att man ville göra sig av med honom.

Krav på en halv miljon

Från början hävdade arbetsgivaren att tio års utvecklingsarbete var förstört och att det skulle kosta »miljonbelopp« att reparera systemet. Nu kräver man IT-teknikern på närmare en halv miljon kronor.

Mannens närmaste chef vill inte kommentera händelserna, utan hänvisar till kontorschefen Håkan L Johansson. Denne står fast vid att IT-teknikern orsakat stor skada och att det skett avsiktligt.

– Övervakningsfunktionerna hade satts ur system och fungerade inte som det var tänkt, säger Håkan L Johansson.

Om inte fel i driften upptäcks i tid drabbar det i förlängningen skattehandläggarnas arbete, för­klarar han.

Håkan L Johansson säger att det inte hade gått att använda sig av en backup.

– Man kan inte bara lägga tillbaka filerna. Vem säger att det inte är något fel också i dem?

Att det hela skulle bottna i trakasserier vill han inte kommentera.

– Men rent generellt tillåter vi inte att chefer trakasserar medarbetare.

Arbetsgivaren har å sin sida kritiserat IT-teknikerns uppträdande mot sin chef.

Enligt Håkan L Johansson stämmer det inte att IT-teknikern suttit isolerad från sina arbetskamrater. IT-teknikerns uppgifter får dock stöd av tidigare kolleger.

Håkan L Johansson påpekar att personalansvarsnämnden, där de fackliga organisationerna ingår, var enig i beslutet att avskeda IT-teknikern.

Från Juseks sida har man ändå bestämt sig för att överklaga avskedandet i Arbetsdomstolen.

IT-teknikerns lokala fackliga företrädare var Susanne O’Konor.

– Det kändes som om man tog chansen att göra sig av med honom, säger hon till ST Press.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Statlig dräng (ej verifierad) tors, 09/11/2008 - 22:00
All heder till Susanne O'konor ! Bättre och rättvisare företrädare kan inte mannen få i detta fall.
Inlagt av Sadam Hussein (ej verifierad) fre, 09/12/2008 - 00:53
Jag vill vara anonym, arbetar på Skatteverket. På en avdelning i Solna tänkte de säga upp en kvinna som hade fått ALS. Det blev ett litet uppror, och det hela avstyrdes. Känslan bland många där är nu att cheferna verkar vilja bli av med så många anställda som möjligt.
Inlagt av skattebetalare (ej verifierad) mån, 09/15/2008 - 12:34
Grus i maskineriet
bekämpa koreption.
Inlagt av knason (ej verifierad) mån, 02/02/2009 - 09:04
Vad skönt att inte statliga verk "generellt" tillåter trakasserier av sina anställda. Det låter bra. Det kanske därför en del chefer inte reagerar när medborgare anser sig ha blivit felbehandlade,,,,,,,

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.