Diskrimineringsutredning fick ljumt mottagande

LIKA2006-02-24

Diskrimineringsutredningen föreslår förbud mot negativ särbehandling på grund av ålder eller könsidentitet. Flera lagar mot diskriminering slås samman, liksom de fyra diskrimineringsombudsmännen.

Reaktionerna på utredningens förslag har varit starkt varierande. Det mest omdiskuterade förslaget, positiv särbehandling på etnisk grund, har avvisats av fack, arbetsgivare och flera ledamöter i utredningen. Fackförbundet SKTF försvarar dock förslaget, och SFS, Sveriges förenade studentkårer vill att möjligheten även ska finnas på högskoleområdet.

Kommitténs förslag när det gäller högskolan är att man ska få använda positiv särbehandling, men endast på grundval av kön.

Utredningens experter från LO, TCO och Saco är kritiska till förslaget att samla alla regler mot diskriminering i en lag. Den nya lagen ska gälla i en rad sammanhang: arbetslivet, utbildning, företagande, yrkesutövning, medlemskap i exempelvis fackliga organisationer, varor, tjänster och bostäder, a-kassan, studiestöd, offentlig anställning mm.

Facken anser dock att det behövs en särskild lag mot diskriminering i arbetslivet. Ett skäl är att en sammanhållen lag blir så svåröverskådlig att det blir svårt att se vilka skyldigheter som gäller just arbetslivet.

TCOs ordförande Sture Nordh tillägger i en kommentar att JämO bör finnas kvar som egen institution.

Facken är även tveksamma till det föreslagna förbudet mot åldersdiskriminering. Kommittén säger visserligen att det krävs ytterligare utredning för att precisera utformningen av förbudet när det gäller till exempel studiestöd, sjukvård och socialförsäkringar, men de fackliga företrädarna påpekar att det kan finnas legitima skäl för särbehandling beroende på ålder.

Facklig kritik riktas också mot förslaget att ha en särskild sammansättning på Arbetsdomstolen i diskrimineringsmål.

Till det positiva hör, enligt TCOs Sture Nordh, att inhyrd personal och transpersoner – bland annat transsexuella – får ett bättre skydd mot trakasserier och åldersdiskriminering.

Den nya lagen innebär också utökade krav på aktiva åtgärder för likabehandling. Arbetsgivare ska upprätta årliga likabehandlingsplaner som omfattar frågor som rekrytering, utbildning och kompetensutveckling.

De fackliga företrädarna i utredningen befarar att en tvingande regel om handlingsplaner kan försvåra lösningar som grundas på kollektivavtal, vilket i så fall riskerar att försämra det förebyggande arbetet. De framhåller också att planerna inte får förutsätta registrering av till exempel etniskt ursprung på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA