DO stämmer trafikföretag

ARBETSRÄTT2012-09-19

Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer trafikföretaget Veolia inför Arbetsdomstolen för diskriminering, sedan företaget sagt upp en busschaufför med funktionsnedsättning.

En manlig busschaufför vid Veolia skulle återgå i tjänst på halvtid efter en längre tids sjukskrivning och rehabiliteringsträning. Men enligt DO gjorde arbetsgivaren inte den anpassning av arbetsschemat som krävdes för att han skulle kunna arbeta dagtid. Istället sa Veolia upp mannen. Nu stämmer DO bussbolaget till Arbetsdomstolen för diskriminering på grund av funktionsnedsättning.

”Det är viktigt att människor med funktionsnedsättning inte slås ut från arbetsmarknaden. Genom LAS har vi ett starkt anställningsskydd i Sverige och genom diskrimineringslagstiftningen ett särskilt skydd för människor med funktionsnedsättning”, skriver DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Chauffören hade varit sjukskriven efter en hjärninfarkt 2008. Sedan 2009 deltog han i ett rehabiliteringsprogram som leddes av Arbetsförmedlingen. Arbetsträningen gick bra och enligt en överenskommelse mellan mannen, Arbetsförmedlingen och landstinget skulle han börja arbeta halvtid hösten 2011 med arbetstiden förlagd till dagtid från tidigast klockan åtta. Veolia lovade att ”ta hänsyn till” överenskommelsen.

Trots detta skickade bussbolaget hem ett schema till mannen med arbetspass som började mellan klockan 4 och 5 på morgonen. Några veckor senare sade bussbolaget upp mannen ”på grund av personliga skäl”, skriver DO.

”Om vi menar allvar med den lagstiftning vi har är det här en osaklig uppsägning och diskriminering enligt lagen. Därför är det viktigt att vi nu får ärendet prövat i domstol”, säger Agneta Broberg.

DO kräver att bolaget ska betala mannen 250 000 kronor för att ha brutit mot diskrimineringslagen och lagen om anställningsskydd, las.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA