En lag och en myndighet

DO2008-01-28

Regeringen föreslår en sammanhållen lag mot alla former av diskriminering. Den ska ersätta sju nuvarande lagar och innebär att Sverige också inför ett förbud mot åldersdiskriminering.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, fp, att det i grunden är lika oacceptabelt att människor diskrimineras oavsett på vilken grund det sker.

Som en konsekvens av den nya lagen föreslår regeringen också en sammanslagning av de fyra ombudsmannamyndigheterna till en diskrimineringsombudsman. Förutom de fem diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning ska lagen utvidgas till att också omfatta könsidentitet och ålder.

”Det är givetvis viktigt att de mycket värdefulla, för varje diskrimineringsgrund specifika, erfarenheter som vunnits hos de fyra gamla ombudsmännen kan tillvaratas och utvecklas av den nya myndigheten. Det blir en huvuduppgift att säkerställa i uppbyggnaden av den nya ombudsmannamyndigheten”, skriver Nyamko Sabuni.

Regeringen föreslår en ny form av skadestånd vid diskriminering, en diskrimineringsersättning som utdöms vid diskriminering som ersättning för den kränkning den diskriminerade utsatts för.

Storleken på ersättningen ska också fastställas utifrån vilken allmänpreventiv effekt den kan ge. Det har inte i tillräcklig utsträckning varit möjligt när skadestånd vid diskriminering hittills har utdömts.

Den nya lagstiftningen ska bli en första etapp i ett förändringsarbete i flera steg. Regeringen ger ytterligare direktiv till diskrimineringskommittén för fortsatt utredning, bland annat av en lagstiftning om tillgänglighet för personer med funktionshinder.

Fakta · Fyra blir en

De fyra myndigheterna Diskrimineringsombudsmannen, DO, Jämställdhetsombudsmannen, JämO, Handikappombudsmannen, HO, och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, kommer att slås samman till en.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA