Facket kritiserar snål omställning

POSTGIROT2003-12-16

Anställda på Postgirot sägs upp eller tvingas gå ner till deltid. Företaget borde satsa mer pengar på omställningen, anser facket.

Betalningar via Internet ökar, och därmed minskar arbetsuppgifterna för personalen på Postgirot. Förhandlingar har startat om uppsägningar och minskad arbetstid motsvarande 135 årsarbetskrafter. Närmare 180 personer berörs.

– Vi kan inte sätta oss emot detta, vi har konstaterat att det finns en övertalighet, säger STs sektionsordförande på Postgirot, Anki Lindgren. Vid månadsskiftena är det fullt upp, men lågtrafikdagar räcker arbetsuppgifterna inte till.

Däremot är hon kritisk till bristen på ekonomisk uppbackning i omställningsprocessen. Postgirots anställda får inte del av de insatser som står till buds för Postens anställda i det egna omställningsbolaget Futurum.

– Vi är ett eget bolag, och var inne i en försäljningsprocess då Futurum bildades, förklarar Anki Lindgren.

Facket hade begärt 35 miljoner kronor till omställningsåtgärder för de övertaliga, men företaget ville till en början inte satsa något över huvud taget. Efter förhandlingar har 15 miljoner kronor avsatts. Det är för lite, anser Anki Lindgren.

– 15 miljoner kronor räcker inte så långt om man talar om förtida pensioner. Om man bara tittar på arbetsmarknadsstatistiken skulle våra medlemmar kunna få nya jobb, men i verkligheten är det nog inte så enkelt.

Pengarna räcker till avtalspensioner åt dem som är över 60 år, det är de något yngre som drabbas. De flesta som jobbar på produktionssidan är 55 år eller äldre.

– Det är kvinnor som jobbat länge på Postgirot, och det är ett hårt och stressigt arbete. Många har skadat sina armar och axlar, konstaterar Anki Lindgren.

– Det här känns trist, särskilt som företaget har en förhållandevis god vinst. Men de pengarna går tillbaka till Posten.

Förutom uppsägningarna vill arbetsgivaren korta vissa tjänster från heltid till koncentrerad deltid.

– De får jobba skift när det är högt tryck, med tjänster på 50–75 procent av en heltid, säger Anki Lindgren.

Bakgrund

I juli slöt Posten avtal med Nordbanken om försäljning av Postgirot.
Köpesumman är 4,1 miljarder kronor plus vinsten fram till övertagandet, totalt cirka 4,4–4,5 miljarder kronor. Förutsättningen är dock att affären godkänns av EU-kommissionen och Finansinspektionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA