Anneli Gårdbäck, avdelningsordförande för ST inom Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Bild: Casper Hedberg
Anneli Gårdbäck, avdelningsordförande för ST inom Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Facket varnar: ”Tillskottet räcker inte”

CENTRALA STUDIESTÖDSNÄMNDEN2023-09-06

Att Centrala studiestödsnämnden, CSN, föreslås få ett höjt anslag för att handlägga omställningsstudiestödet är bra men inte nog, anser STs avdelningsordförande Anneli Gårdbäck. ”Självklart är det inte tillräckligt att vi får hälften av de medel som vi har begärt och behöver”, säger hon.

Beskedet att regeringen vill tillföra CSN tillfälliga medel för att anställa fler handläggare i syfte att korta väntetiderna för dem som har sökt det nya omställningsstudiestödet välkomnas av ST inom CSN.

Men avdelningsordföranden Anneli Gårdbäck är samtidigt kritisk mot att regeringen föreslår ett betydligt mindre tillskott än vad myndigheten har begärt.

Totalt föreslås en ökning av CSNs anslag med 110 miljoner kronor till och med 2025. CSN hade bett om 250 miljoner kronor extra under samma period för att kapa handläggningstiderna och säkra arbetsmiljön för personalen, som arbetar under hårt tryck.

– Varje tillskott kommer att göra skillnad, men ska CSN uppfylla avtalet och få snurr på det här stödet måste vi få de resurser som vi behöver. Då räcker det inte med hälften, säger Anneli Gårdbäck.

Likartad kritik har riktats mot regeringen från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Även Socialdemokraterna har kritiserat beskedet, men har inte gett något besked om hur mycket mer pengar partiet avser att tillföra till omställningsstudiestödet i sin budgetmotion, rapporterar TT.

Att de aviserade medlen enligt CSNs beräkningar kommer att göra det möjligt att anställa ytterligare ungefär 75 utredare bedömer Anneli Gårdbäck ändå som viktigt för de anställda som arbetar med stödet.

– Det är positivt för arbetsmiljön på myndigheten att vi kan anställa fler. Det kommer att underlätta, även om önskan från CSN var att vi skulle få till 90 nya tjänster, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

CSN
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA