Parterna kräver mer pengar till handläggningen av omställningsstudiestödet

OMSTÄLLNING2023-09-01

Nu ställer LO och Svenskt Näringsliv krav på regeringen att få ordning på omställningsstudiestödet, rapporterar Ekot. Annars riskerar hela las-överenskommelsen att falla, enligt parterna.

Omställningsstudiestödet var en viktig faktor för LO när organisationen accepterade överenskommelsen om förändringar i anställningsskyddet. Om regeringen inte satsar mer pengar på att få detta studiestöd att fungera så kan det hota hela las-överenskommelsen, säger LOs ordförande Susanna Gideonsson till Ekot.

”Det är ju några tusen som faktiskt har fått beviljat sina stöd, men långt ifrån den omfattning som vi räknade med. Är det så att man inte får koll på det här och reformen börjar flyta av sig själv, ja, då får vi ta nya ställningstaganden”, säger Susanna Gideonsson.

De långa köerna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN, är enligt parterna oacceptabla. Fler än 20 000 personer väntar på att få besked om de kan räkna med omställningsstudiestöd. Enligt Ekot kräver både fack och arbetsgivare att myndigheten ska tillföras mer pengar.

Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv, lyfter också fram att etableringsjobben för nyanlända och långtidsarbetslösa ännu inte har införts:

”Det är ett underbetyg till Sverige och samtliga partier att man inte har lyckats få det på plats. Det är ett viktigt verktyg bland många för att lösa utanförskapet”, säger Mattias Dahl till Ekot.

Parterna har stora förväntningar på att regeringen ska leverera när höstbudgeten presenteras 20 september. Det finns tydliga tecken på att arbetsmarknaden kommer att försvagas och både fack och arbetsgivare anser enligt Ekot att redan färdigförhandlade förslag måste införas eller fungera bättre.

”Det var en förhandling och vi var överens. I en förhandling finns det både en uppsida och en nedsida och då kan vi ju inte bara behöva betala, utan vi ska också ha betalt”, säger Susanna Gideonsson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA