Familjebilden påverkar löneskillnader

JÄMSTÄLLDHET2013-02-08

Skillnaden i lön mellan män och kvinnor hänger samman med könsrollerna inom familjen. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.

Familjebildning påverkar mäns och kvinnors inkomster och löner. Effekten varierar beroende på hur parens inkomster skulle ha utvecklats utan barn, enligt IFAU-rapporten. De senaste 30 åren har skillnaderna mellan kvinnor och män varit oförändrad, trots att kvinnorna idag har högre utbildning och förvärvsarbetar lika mycket som män, konstaterar IFAU.

Enligt rapporten har det första barnet en avgörande roll för hur inkomst och lön utvecklas. Femton år efter första barnet har inkomstskillnaden mellan pappan och mamman i genomsnitt ökat med 35 procentenheter, jämfört med hur stor skillnaden var innan de fick barn. Hos par i 40-årsåldern beror ungefär tre fjärdedelar av inkomstskillnaderna på att de bildat familj.

Den relativa inkomst- och löneutveckling paret skulle ha haft utan barn är betydelsefull. Effekten är nämligen störst bland föräldrar där mamman skulle ha haft en sämre inkomst- och löneutveckling än pappan även utan barn:

”Vi ser att den förälder som förväntas tjäna mindre pengar tar ett större familjeansvar. Det leder till ett lägre engagemang i arbetslivet, vilket försämrar inkomsten ännu mer. Vem som slutligen dragit högsta vinsten är dock inte lätt att veta”, säger en av rapportens författare, Erica Lindahl, i ett pressmeddelande:

”Om glädjen av att umgås med barnen är högre än glädjen av att jobba är papporna förlorare, detta eftersom tid med barnen inte kan transfereras medan inkomst kan delas lika inom familjen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA