Får livränta trots egen bostad

OLYCKA2007-03-19

Regeringsrätten tilldömer en man som skadats vid en cykelolycka rätt till livränta, trots att mannen vid färden till arbetet hade startat från sin särbos bostad och inte sin egen.

LO-TCOs rättsskydd har drivit mannens fall genom rättsinstanserna.

I juni 2002 cyklade han till jobbet när han blev påkörd av en bilist och allvarligt skadad. Enligt lagen ska en skada ha inträffat på den ordinarie färdvägen mellan bostaden och arbetet för att räknas som arbetsskada. I det här fallet hade mannen en egen bostad, men hade natten före olyckan övernattat hos sin särbo. Enligt mannen gjorde han det regelmässigt flera dagar i veckan, men Försäkringskassan avslog begäran om livränta.

I länsrätten fick den skadade rätt. Domstolen ansåg att hans resor från särbons bostad var så regelbundna att de kunde betraktas som hans ordinarie väg till arbetet. Men kammarrätten fäste avseende vid begreppet särbo. Enligt kammarrätten var det faktum att han själv valt att betrakta sig som särbo och i samband med en rehabiliteringsvistelse benämnt sig som ensamstående ett tecken på att hans ordinarie bostad var det egna hemmet. Därför stödde rätten Försäkringskassans hållning och avslog begäran om livränta.

Enligt högsta instans, Regeringsrätten, är det avgörande att mannen, innan olyckan inträffade, frekvent och under en längre tid färdats till sin arbetsplats från sin särbos bostad. Därför anser rätten att olyckan ska ses som ett färdolycksfall i lagens mening och mannen beviljas livränta.

Fallet har likheter med ett som drivits av ST inom Posten, men där begäran om livränta avslagits (se länk till artikel ovan till höger).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA