Farligt inte kunna påverka i jobbet

JOBB2005-10-31

Att ha ett arbete man inte kan förändra och inte kunna byta jobb ökar risken för sjukskrivning, enligt en rapport från TCO.

Personer som vill byta jobb, men saknar möjlighet att göra det, är oftare sjukskrivna. För män är detta den största riskfaktorn för sjukskrivning. För kvinnor är missnöje med lönen den faktor som starkast påverkar risken för längre sjukskrivningar.

– Om det är så att man inte ges möjlighet till förändring i sin arbetssituation och inte heller tror sig ha chans att hitta ett nytt arbete så är risken överhängande att sjukskrivningen blir långvarig, säger Ulrika Hagström på TCO i ett pressmeddelande.

Fenomenet att inte kunna förändra sin situation kallas i rapporten ”inlåsning”. Att vara inlåst har en negativ påverkan på självkänslan och gör det svårare för den anställde att ställa krav i sin arbetssituation.

Forskning har visat att man kan klara ganska hög arbetsbelastning så länge som man har stora befogenheter att styra sitt eget arbete, säger Ulrika Hagström.

Den som inte kan påverka riskerar oftare att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och stressrelaterade psykiska besvär. Enligt rapporten har flera studier visat ett tydligt samband mellan inlåsning och olust inför arbetet, magbesvär, trötthet och håglöshet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA