Finansförbundet säger upp bankavtal

AVTALSRÖRELSE2013-09-30
Finansförbundet har sagt upp avtalet med bankarbetsgivarna, BAO. Anledningen är att hela medlemsgrupper till stora delar blivit utan lönehöjningar.

Finansförbundet säger upp det centrala kollektivavtalet med bankarbetsgivarna, BAO, och gör därmed en skarp markering, enligt TCO-tidningen.

Avtalet tecknades 2011 och skulle gälla i fyra år. Det innehöll dels små garantier på individnivå, dels starka skrivningar om jämställdhetssatsningar.

Men Finansförbundet tycker inte att arbetsgivarna infriat avtalet. Inom vissa medlemsgrupper har 30–40 procent blivit utan löneförhöjning. De har alltför ofta inte heller fått några individuella handlingsplaner.

”Det finns fortfarande företag som inte har följt intentionerna i avtalet eller har kommit med konkreta åtgärder för att väsentligt förbättra de brister som nu råder i dessa företag. Vi säger därför upp avtalet i förtid” skriver Finansförbundet på sin hemsida.

Avtalet har tre månaders uppsägningstid och kan upphöra vid årsskiftet. Men redan nästa vecka träffas parterna för förhandlingar. Två träffar är inplanerade, enligt TCO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.