Fler kvinnliga chefer i staten

JÄMSTÄLLDHET2010-05-18

En växande andel av cheferna i staten är kvinnor. De senaste åren har andelen kvinnliga chefer nästan fördubblats, enligt statistik från Arbetsgivarverket.

Andelen kvinnliga chefer ökar snabbt i staten. I dag är knappt fyra av tio chefer i staten en kvinna. För tio år sedan var andelen drygt två av tio. Om ökningen fortsätter i samma takt spår Arbetsgivarverket att staten kommer att uppnå helt jämn könsfördelning för chefer om sju år.

Arbetsgivarverket har också tittat på löneutvecklingen för manliga och kvinnliga chefer på myndigheterna under de senaste fem åren. En betydande del av den totala löneskillnaden mellan män och kvinnor i staten förklaras med att män oftare är chefer. Nu visar statistiken att löneskillnaderna har minskat kraftigt de senaste fem åren.

Mellan 2004 och 2009 ökade den genomsnittliga månadslönen för kvinnliga chefer från 38 041 till 45 716 kronor per månad, medan de manliga chefernas löner ökade från 39 449 till 45 802 kronor. Det innebär att löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga chefer minskat från 3,6 till 0,2 procent.

En förklaring till att de kvinnliga chefslönerna nästan kommit ikapp är att relativt sett fler av kvinnorna är nyanställda på sin befattning och det oftast är under de första åren som chef som löneutvecklingen i procent är högst, konstaterar Arbetsgivarverket.

En stor andel av de chefer som går i pension under de närmaste åren är män, vilket kan leda till att andelen kvinnliga chefer fortsätter att öka, enligt myndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA