Fler än väntat fick jobb efter omlokaliseringarna

OMLOK2006-12-19

Flertalet av dem som berördes av den stora myndighetsflytten har hittat nya jobb. Omställningskommittén har haft mindre än hälften så många ärenden som väntat.

–Jag räknade med att 200 skulle bli föremål för omställning under 2006. Med facit i hand ser vi att det är färre som kommer till oss. Under det här året har vi haft drygt 80 personer inskrivna,
säger Gert Persson, verksamhetsansvarig i omställningskommittén Komom.

Kommittén har skapats för att hjälpa dem som blivit av med jobbet på grund av omlokaliseringarna av statliga myndigheter.

Anledningen till att färre än väntat sökt stöd av Komom är att många fått nya jobb. I första hand har de börjat arbeta på andra statliga myndigheter, konstaterar Gert Persson. Där finns en efterfrågan på erfarenhet från arbete i staten.

Slutade direkt

Ungefär 50 av de 80 inskrivna kommer från Konsumentverket. Väldigt många av dem som var berörda där slutade direkt när det blev klart att verksamheten skulle flytta till Karlstad.

–Är man väldigt attraktiv på arbetsmarknaden så kan man få jobb på en gång. Det gällde till exempel juristerna på Konsumentverket som snabbt hittade nya jobb i Stockholmsområdet.

Underskattar sin förmåga

Under det närmaste året räknar Komom med att det framför allt är anställda på Riksutställningar, Riksantikvarieämbetet, Folkhälsoinstitutet och Försäkringskassan som kommer att behöva hjälp. Men enligt Gert Persson är det många som underskattar sin konkurrensförmåga på arbetsmarknaden:

–Många ST-medlemmar som till exempel arbetar med administrativa uppgifter är inte själva riktigt klara över vilken kompetens de har. De har ingen vana att söka jobb. Men det kan vi hjälpa dem med, att lyfta fram deras goda kompetens i form av ett cv.

Just nu förbereder finansdepartementet att utvidga Komoms uppdrag till att också omfatta de nedläggningshotade myndigheterna, i första hand Arbetslivsinstitutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA