Flytten drabbar hela verksamheten

KONSUMENTVERKET2006-05-09

Nu har flyttlassen från Konsumentverket i Stockholm börjat att gå till de nya lokalerna i Karlstad. En enda anställd har valt att flytta med till Värmland. Ett tjugotal kommer att pendla.

Av:  Christian Örjestål

Nu har flyttlassen från Konsumentverket i Stockholm börjat att gå till de nya lokalerna i Karlstad. En enda anställd har valt att flytta med till Värmland. Ett tjugotal kommer att pendla.

Ulrika Runesdotter Carlsson, nyvald ordförande för ST inom Konsumentverket, är en av dem som kommer att veckopendla till Karlstad. Hon arbetar som webbredaktör och på hennes avdelning är det hon och en person till som valt att jobba kvar inom myndigheten. Innan omställningen påbörjades var de tolv anställda.

Vill testa pendling ett tag

– Jag älskar Stockholm för mycket för att ta steget helt ut och flytta till Karlstad. Jag kan tänka mig att äldre med familj här i Stockholm kan ha svårare för att pendla. Men jag tycker om mitt jobb och vill testa ett tag i alla fall. Så får vi se hur det går.

De anställda vid Konsumentverket har erbjudits olika åtgärdspaket inför omlokaliseringen. Ett av alternativen innebär att de anställda veckopendlar.

–Vi får ett lönepåslag på 4000 kronor i månaden och betalda resor, säger Ulrika Runesdotter Carlsson.

Trodde inte det var sant

När det definitiva beskedet kom att Konsumentverket skulle flytta till Karlstad var det många inom myndigheten som blev förvånade.

– Jag trodde inte att det kunde vara sant, säger Irene Nilsson som arbetar med internationella frågor. Inte ens när vi var med på listan över de tänkbara myndigheter som kunde omlokaliseras trodde jag att vi verkligen skulle flytta.

Irene Nilsson har arbetat länge på Konsumentverket. Hon fick sin första anställning på 70-talet men det var inte förrän hon under det pågående omställningsarbetet blev erbjuden att gå i avtalspension som hon för första gången kände sig gammal.

–Jag tänkte att ska jag, som är fullt arbetsför och fortfarande har så mycket att ge, bli pensionär? För man får ju inget jobb när man är över 60 år. Så är det ju bara.

Nu har även hon bestämt sig för att pendla till Karlstad. Att flytta dit permanent var aldrig något alternativ.

Stöd av arbetsgivaren

–Hade jag varit yngre så kanske, men nu? Jag vill inte flytta till en ny stad och bygga upp ett helt nytt socialt umgänge.

Hon känner att hon har haft stöd av arbetsgivaren under hela processen.

– De har verkligen slitit och kämpat. Och när det inte har gått längre har de varit mycket generösa. De har även informerat oss anställda så mycket de har kunnat. Jag kan inte klaga på arbetsgivaren.

Ulrika Runesdotter Carlsson räknar med att börja pendla till hösten. Vid sidan av omlokaliseringen ser hon ytterligare orosmoln på himlen.

– Vi ska få en ny generaldirektör då vår nuvarande slutar. Utgången av valet kan betyda mycket för verket. Sedan kommer regeringen med en ny konsumentpolitisk proposition som kan innebära många nya arbetsuppgifter. Dessutom ska vi genomgå en organisationsöversyn.

För ett år sedan var man närmare 190 anställda på Konsumentverket. I dag jobbar 110 personer på myndigheten. Många har sagt upp sig och börjat nya jobb. Andra har valt att pensionera sig och ytterligare en stor andel är i den så kallade omställningsorganisationen.

Ny smittande optimism

Nu handlar allt om prioriteringar, förklarar Ulrika Runesdotter Carlsson.

– Vi var tolv anställda på webbredaktionen tidigare och nu är vi sex. Så det är klart att vi inte hinner med lika mycket nu. Vi hinner inte utveckla webben, utan det handlar mest om att uppdatera befintligt material.

Men stämningen på myndigheten är mycket bättre än tidigare, säger hon.

– När beskedet kom var det en deprimerad stämning och många var arga och ledsna. Men nu, när vi börjat få in de nyanställda, tar de med sig en ny optimism som smittar av sig. Sedan har vi alla fått lov att gilla läget. Beslutet är taget och man kan inte gå runt och vara sur hela tiden. Man måste se framåt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA