FMV anmält: ”vilseleder visselblåsare”

YTTRANDEFRIHET2014-04-17
Försvarets Materielverk, FMV, har anmälts till både Justitieombudsmannen, JO, och Justitiekanslern, JK, för sin visselblåsarfunktion. ”Den är rena blåsningen”, menar anmälaren Nils Funcke.

FMV uppmanar på sin webbplats den som misstänker allvarliga oegentligheter inom FMV att anmäla det genom en visselblåsarfunktion på hemsidan.

”Du kan välja att vara anonym genom att inte uppge namn och kontaktinformation i din anmälan”, skriver FMV i sin beskrivning. Anmälan hanteras av det enskilda företaget Interaktiv Säkerhet, som också har uppdrag åt andra myndigheter.

”Beskrivningen är vilseledande och löftena en chimär. Myndigheten må ha de bästa intentioner men visselblåsarfunktionen framstår som rena blåsningen. Förlorare är uppgiftslämnarna och insynsintresset”, skriver journalisten Nils Funcke i en debattartikel i Journalisten.

Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är den som lämnar uppgifter via visselblåsarfunktionen inte alls garanterad anonymitet. Det är fritt fram för myndigheten att efterforska vem som lämnat uppgifterna och vidta arbetsrättsliga åtgärder mot den som lämnat dem. Efterforskningsförbudet och förbudet mot repressalier gäller bara när uppgifter lämnas för offentliggörande i massmedier, skriver han.

”I stället för att bygga upp ihåliga system borde myndigheterna värna det regelverk som är grundlagsreglerat och ta itu med chefer som av okunnighet eller medvetet jagar och bestraffar läckor. Exemp­len har varit förfärande många på senare år”, skriver Nils Funcke.

I sin anmälan till JK och JO skriver Nils Funcke att ”såväl grundkonstruktionen som åtskilliga detaljer starkt kan ifrågasättas”, uppger Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.