Försäkringskassan efterforskar källa

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-02
Efter avslöjandena om nepotism på Försäkringskassan har myndighetens ledning efterforskat de källor som har läckt uppgifter. Det visar en hemlig inspelning som Expressen har tagit del av. Tidningen har beslutat att JK-anmäla myndigheten.

Publikt har den senaste veckan berättat om misstänkt nepotism bland toppchefer på Försäkringskassan. I måndags valde kommunikationsdirektör Jonas Lindgren att säga upp sig, sedan Expressen avslöjat att han utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fått för mycket i lön.

Nu har det framkommit att myndighetens säkerhetschef Torgny Collin, som ansvarar för internutredningen om Jonas Lindgren, efterforskat vem på myndigheten som kan ha läckt uppgifterna till Expressen.

I en ljudinspelning som tidningen har tagit del av ställer han frågan till en av sina medarbetare.

– Hur har det blivit uppmärksammat?

– Allt som står i tidningen?

– Ja.

– Det är väl någon som har läckt.

– Ja men vilken?

– Vem som har läckt, ställer du den frågan?

– Ja, vem kan ha läckt?

– Jag önskar att du tar tillbaka den frågan.

– Ja men det är ju den frågan vi ställer oss.

Efterforskningsförbudet innebär att företrädaren för statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Anställda ska utan risk kunna berätta för en journalist om verksamheten. Brott mot efterforskningsförbudet kan medföra böter eller fängelse. Lagtexten om efterforskningsförbudet finns i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Händelsen har fått Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att besluta sig för att i dag anmäla Försäkringskassan och Torgny Collin till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.