Försäkringskassan efterforskar källa

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-02

Efter avslöjandena om nepotism på Försäkringskassan har myndighetens ledning efterforskat de källor som har läckt uppgifter. Det visar en hemlig inspelning som Expressen har tagit del av. Tidningen har beslutat att JK-anmäla myndigheten.

Publikt har den senaste veckan berättat om misstänkt nepotism bland toppchefer på Försäkringskassan. I måndags valde kommunikationsdirektör Jonas Lindgren att säga upp sig, sedan Expressen avslöjat att han utsett sin flickvän till chef och godkänt att hon fått för mycket i lön.

Nu har det framkommit att myndighetens säkerhetschef Torgny Collin, som ansvarar för internutredningen om Jonas Lindgren, efterforskat vem på myndigheten som kan ha läckt uppgifterna till Expressen.

I en ljudinspelning som tidningen har tagit del av ställer han frågan till en av sina medarbetare.

– Hur har det blivit uppmärksammat?

– Allt som står i tidningen?

– Ja.

– Det är väl någon som har läckt.

– Ja men vilken?

– Vem som har läckt, ställer du den frågan?

– Ja, vem kan ha läckt?

– Jag önskar att du tar tillbaka den frågan.

– Ja men det är ju den frågan vi ställer oss.

Efterforskningsförbudet innebär att företrädaren för statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media. Anställda ska utan risk kunna berätta för en journalist om verksamheten. Brott mot efterforskningsförbudet kan medföra böter eller fängelse. Lagtexten om efterforskningsförbudet finns i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Händelsen har fått Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att besluta sig för att i dag anmäla Försäkringskassan och Torgny Collin till Justitieombudsmannen och Justitiekanslern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA