JK utreder Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-04-10

Justitiekanslern har nu beslutat att inleda en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet på Försäkringskassan. Myndighetens säkerhetschef misstänks ha försökt spåra den källa som läckt uppgifter till Expressen.

I förra veckan JK-anmälde Expressens chefredaktör Thomas Mattsson Försäkringskassan. Då hade myndighetens säkerhetschef Torgny Collin enligt en hemlig ljudinspelning frågat sina anställda vem som läckt uppgifter till Expressen om kommunikationsdirektören Jonas Lindgren.

På inspelningen hör man säkerhetschefen fråga en anställd: ”Vem kan ha läckt?”

Och när medarbetaren svarar ”Jag önskar att du tar tillbaka den frågan” fortsätter säkerhetschefen:

”Ja men det är ju den frågan vi ställer oss.”

Nu kommer alltså Justitiekanslern, JK, att inleda en förundersökning mot säkerhetschefen och myndigheten. ”På grund av de uppgifter som har framkommit finns det anledning att anta att ett brott mot efterforskningsförbudet har begåtts”, skriver JK i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA