Kassachefer utredda för nepotism

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-03-27
Försäkringskassans säkerhetsstab har utrett två toppchefer som gett närstående jobb, rapporterar Expressen. Den ena utredningen har lagts ned utan åtgärd, medan den andra fortfarande pågår.

Det första fallet gäller Dani Razmgah, som strax efter att utredningen lagts ned utsågs till försäkringsdirektör och placerades i myndighetens ledningsgrupp. Han anställde sin sons 21-åriga sambo till en tjänst han själv skapat. Han säger till Expressen att det var bråttom att få en person på plats, eftersom personalen ”går på knäna”.

Under utredningen framkom också att han förra året mejlat en underställd medarbetare med en fråga om möjligheterna för hans hustru att få jobb på kassan.

STs avdelningsordförande på Försäkringskassan, Siv Norlin, kommenterar i Expressen att det finns lagar och förordningar som reglerar anställningar i en myndighet. ”Redan i regeringsformen från 1809 bestämdes att tjänster ska tillsättas utifrån förtjänst och skicklighet, just eftersom man inte ska kunna gynna en anhörig som behöver ett arbete.”

Försäkringskassans presschef Helena Esscher säger till Publikt att anledningen till att utredningen inte ledde till disciplinåtgärder var att det gällde en tillfällig tjänst på sju månader och att situationen krävde ett snabbt agerande.

– Det var i samband med vår flytt till Telefonplan och alla var under väldigt stor press. Man behövde få in någon tillfälligt väldigt snabbt. Jag har förstått att regelverket tillåter det.

Det andra ärendet gäller kommunikationsdirektör Jonas Lindgren. Enligt Expressen inledde han en relation med en underställd medarbetare, och utsåg henne senare till chef för kundkommunikation. Formellt skulle Försäkringskassans HR-chef vara kvinnans chef, men Jonas Lindgren har enligt Expressen attesterat lön, utlägg och semesterdagar.

Kvinnan ska ha fått gå en extern kurs för 193 750 kronor. I november förra året följde hon med Jonas Lindgren på en privat resa till USA, men tog inte ut semesterdagar. Felet korrigerades efter att Expressen begärt ut uppgifterna.

Utredningen om Jonas Lindgren hanteras av HR-direktör Lars-Åke Brattlund och ska vara klar i nästa vecka, säger Helena Esscher. Hon påpekar att båda utredningarna har gjorts efter anmälningar till Försäkringskassans visselblåsarfunktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.