Ingen påföljd för anklagade toppchefer

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-05-06
Det blir ingen påföljd i Statens ansvarsnämnd för de två höga chefer på Försäkringskassan som anklagats för jäv respektive brott mot efterforskningsförbudet.

Försäkringskassan hade anmält säkerhetschefen Torgny Collin och kommunikationschefen Jonas Lindgren till Statens ansvarsnämnd, som ansvarar för disciplinärenden mot högre myndighetschefer.

Bakgrunden till anmälningarna är Expressens avslöjande om att kommunikationschefen i praktiken varit chef över sin sambo och attesterat hennes arbetstid och fakturor. Säkerhetschefen hade efter det avslöjandet försökt efterforska vem som hade lämnat uppgifter till Expressen, vilket är förbjudet enligt den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Men Statens ansvarsnämnd avskriver båda fallen. När det gäller säkerhetschef Torgny Lindgren hänvisar nämnden till att det redan pågår ett straffrättsligt förfarande. Justitiekanslern har inlett en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet.

Och kommunikationschef Jonas Lindgren har redan sagt upp sig och fått uppsägningen beviljad. I det läget får disciplinåtgärder inte vidtas, enligt paragraf 19 i lagen om offentlig anställning, konstaterar nämnden. I beslutet påpekas att Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist ville ha ärendet prövat trots att hon ”upplysts om nyss nämnda bestämmelse”.

Eva Nordqvist säger till Publikt att Försäkringskassan önskade en prövning om det skulle finnas grund för avsked av Jonas Lindgren, vilket inte är en disciplinåtgärd.

– Man ska inte kunna undgå avsked genom att säga upp sig själv.

Statens ansvarnämnd tar dock inte upp frågan om avsked i sitt beslut.

– Jag är lite förvånad över det, säger Eva Nordqvist. Vi får fundera närmare på vad det betyder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.