Annons:

Domen mot säkerhetschefen ligger fast

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-11-06

Domen mot Försäkringskassans säkerhetschef för brott mot efterforskningsförbudet står fast. Högsta domstolen har sagt nej till att bevilja prövningstillstånd.

I februari dömde tingsrätten Försäkringskassans säkerhetschef för att ha försökt efterforska vem som hade läckt uppgifter till Expressen om missförhållanden på myndigheten.

Ett samtal med en grupp av de anställda hade spelats in på band och användes som bevis i rättegången vid Södertörns tingsrätt.

Säkerhetschefen överklagade domen till Svea hovrätt. Han anförde bland annat att det inte varit hans avsikt att göra olagliga efterforskningar om vem som var källa till artiklarna i Expressen.

Men då hovrätten gick på tingsrättens linje och Högsta domstolen inte beviljat något prövningstillstånd står domen mot säkerhetschefen fast.

Efterforskningsförbudet är inskrivet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen och innebär att offentliga arbetsgivare inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Öppenhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA