Annons:

JK utreder brott mot tystnadsplikt

ÖPPENHET2013-10-18

Justitiekanslern ska utreda om det var brott mot tystnadsplikten att lämna ut Skånepolisens kartläggning av romer till Dagens Nyheter. DN har klargjort att man kommer att skydda sina källor. Branschorganisationen Utgivarna vill se en lagändring.

Justitiekanslern, JK, har inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten i samband med Dagens Nyheters avslöjande om Skånepolisens registrering av romer.

Tryckfrihetsförordningen ger myndighetsanställda rätt att, med vissa undantag, lämna ut sekretessbelagda uppgifter till medierna. Men handlingarna ur vilka uppgifterna är hämtade får inte lämnas ut. Eftersom det misstänks ha hänt i det här fallet blir det tillåtet för de rättsvårdande myndigheterna att söka efter källan.

Dagens Nyheters chefredaktör och ansvarige utgivare Peter Wolodarski försäkrar att alla som lämnar uppgifter till tidningen kan känna sig trygga:

”Alla som kontaktar DN kan vara helt säkra på att vi respekterar källskyddet”, säger han till den egna tidningen.

Nu föreslår branschorganisationen Utgivarna att det ska bli tillåtet att lämna ut sekretessbelagda handlingar om det finns ett starkt samhällsintresse.

”Och det utan att JK ska bedöma hur handlingarna har lämnats ut”, skriver Utgivarnas vd Jeanette Gustafsson på organisationens hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA