Fortsatt utredning av regioner

FÖRVALTNING2010-02-12

Regionfrågan ska utredas ytterligare. Regeringen har gett nya direktiv till den särskilde utredaren Mats Sjöstrand att granska de ansökningar om ny regionindelning som kommit in.

Landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har begärt att de ska slås samman till en region. Landstinget i Jämtland har ansökt om att få bilda ett nytt landsting där också kommunerna Ånge och Sundsvall skulle ingå. Landstingen i Gävleborg, Dalarna och Uppsala vill bilda ett gemensamt landsting med Örebro.

Efter en granskning avstyrkte Kammarkollegiet ansökningarna i ett yttrande till regeringen i höstas. Men i sitt yttrande ansåg kollegiet att det fanns skäl att utreda förslagen ytterligare.

Det har regeringen nu uppdragit åt Mats Sjöstrand, generaldirektör för Skatteverket, att göra. Mats Sjöstrand har sedan tidigare i uppdrag att se över den statliga regionala förvaltningen och föreslå hur den ska organiseras för att bli mer samordnad och ändamålsenlig. I det nya uppdraget ligger att göra en översyn av om det går att göra nya gränsdragningar för att skapa större regioner. Landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, Uppsala, Dalarna och Gävleborg ska ingå i granskningen. Örebro står alltså utanför eventuella sammanslagningar.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar regeringens beslut:

– Det är positivt att regeringen ger uppdraget till utredaren av statens regionala förvaltning, så att de båda uppdragen samordnas. Sammantaget innebär regeringens beslut ett viktigt steg mot en ändrad regional indelning för såväl regionkommuner som statliga myndigheter från 2015, säger SKLs ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA