I den stämningsansökan som lämnats in till Luleå tingsrätt konstateras att Green Cargo inte genomfört en tillräcklig riskbedömning.
Bild: Mostphotos
I den stämningsansökan som lämnats in till Luleå tingsrätt konstateras att Green Cargo inte genomfört en tillräcklig riskbedömning.

Green Cargo åtalas för dödsolycka

GREEN CARGO2021-01-29
Green Cargo åtalas för arbetsmiljöbrott efter den arbetsplatsolycka i Piteå 2019 då en lokförare dog. Enligt åtalet hade olyckan kunnat undvikas genom förebyggande åtgärder.

Det var i november 2019 som en radiolokförare vid Green Cargo omkom under en växling av tågvagnar på ett industriområde i Piteå. Den förolyckade mannen stod på ett utvändigt trappsteg på den främsta vagnen när tåget krockade med en lastbil vid en obevakad järnvägsövergång.

Chauffören av lastbilen åtalas nu för vållande till annans död. Åklagaren Christer Jarlås yrkar också på att Green Cargo AB ska betala företagsbot på minst två miljoner kronor. ”Företaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet”, skriver åklagaren i åtalet.

I den stämningsansökan som lämnats in till Luleå tingsrätt konstateras att Green Cargo inte genomfört en tillräcklig riskbedömning av det arbetsmoment som skulle genomföras. Åklagaren menar att om det hade gjorts så hade åtgärder vidtagits, så som att till exempel förse radiolokföraren med ljussignal eller att genomföra växlingen med tekniska hjälpmedel i stället. Det hade i sin tur lett till att olyckan ”med hög grad av sannolikhet inte hade inträffat”, står det i stämningsansökan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.