Bild: Kjell Morten Klevsand/Mostphotos

Green Cargo undgår ansvar för dödsfall

SPÅRTRAFIK2024-02-07

Arbetsgivaren Green Cargo frikänns av Falu tingsrätt på alla åtalspunkter från ansvar för dödsolyckan på godsbangården i Borlänge 2018. Den friande domen innebär också att Green Cargo inte behöver betala någon företagsbot eller något skadestånd.

I fjol väcktes åtal mot Green Cargo för den olycka på godsbangården då en 59-årig man förolyckades. Åklagaren yrkade att bolaget skulle dömas för arbetsmiljöbrott till en företagsbot om en miljon kronor. Men nu frias bolaget.

”Eftersom det inte har gått att fastställa vad som orsakade arbetsplatsolyckan menar vi att det inte är bevisat att det är bolagets brist i arbetsmiljön som har vållat den anställdes död”, förklarar rättens ordförande, rådmannen Karin Winter, i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet var det den som var ansvarig för arbetsmiljön vid Green Cargos verksamhet i Borlänge som av oaktsamhet orsakat mannens död genom att åsidosätta vad som krävts enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

I sin dom kommer tingsrätten visserligen fram till att Green Cargo brustit i sitt arbetsmiljöansvar genom att åsidosätta vad som ålegat företaget för att förhindra att anställda tilldelades olämpliga arbetsturer, men enligt rätten är det inte utrett vad som vållade olyckan.

”Tingsrättens uppfattning är att de riskbedömningar Green Cargo har gjort av växlingsarbetet, de säkerhetsbestämmelser bolaget har, den utbildning de ger sina medarbetare och den uppföljning de gör av densamma är tillräcklig för att de ska anses nå upp till kraven som ställs på en arbetsgivare för att förebygga att arbetstagaren utsätts för olycksfall”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten friar bolaget för ansvar på alla de fyra punkterna i åtalet. Därmed avslår domstolen också yrkandet om företagsbot och de krav på skadestånd som framförts av de efterlevande till den döde mannen. 

Senast 28 februari kan domen från Falu tingsrätt överklagas till Svea hovrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA