Hårdare krav på jobbsökande

A-KASSAN2006-11-17

Regeringen funderar på att ändra regeln som ger arbetslösa rätt att enbart söka jobb i närområdet och i sitt eget yrke de första hundra dagarna.

Det framgår av propositionen om a-kassan. Nuvarande regler innebär alltså att en arbetslös person inte tvingas flytta omedelbart om det bara finns lediga jobb på annan ort. Man har också rätt att begränsa sitt sökande till det egna yrkesområdet de första hundra arbetslösa dagarna.

– Tanken har varit att ge en rimlig tid för omställning, säger Gertrud Hedenström-Eriksson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Det framgår inte när ett eventuellt förslag om en skärpning kan presenteras.

Regeringens förslag om a-kassan skiljer sig främst på en punkt från tidigare utkast: En a-kassa ska inte behöva ta ut högre medlemsavgifter än vad kassan betalar ut i arbetslöshetsersättning till medlemmarna. Det innebär att Akademikernas a-kassa får en lägre avgift än man tidigare beräknat, medan andra kassors avgifter höjs för att kompensera detta.

Ändringen kom efter kritik från Lagrådet, som påpekade att medlemsavgiften i annat fall skulle kunna betraktas som ett extra skatteuttag.

Vissa övergångsregler kommer att finnas. Det betyder till exempel att studenter som uppfyller det så kallade studerandevillkoret vid årsskiftet kan ansöka om a-kassa enligt de regler som gäller i dag, om de skickar in sin ansökan före sista februari. Studerandevillkoret ger personer som avslutat sina studier rätt till 320 kronor om dagen efter 90 dagars arbetslöshet.

Regeringen säger att det inte går att bedöma hur många som kommer att behöva socialbidrag när reglerna skärps vid nyår. Kommunerna kommer i vart fall inte att få ersättning för ökade kostnader för socialbidrag.

När det gäller konsekvenserna för jämställdheten försvarar regeringen sig med att man måste se på helheten av arbetsmarknadspolitiken och skattepolitiken. Jobbskatteavdraget kommer att gynna kvinnor särskilt, anser regeringen, dels för att det gynnar deltidsarbetande, dels för att det gynna den som vill gå upp i arbetstid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA