Hot vanligare mot arbetsförmedlare

AMS2003-12-16

Arbetsförmedlares arbetsmiljö blir alltmer riskfylld. Såväl stresskador som hot- och våldstillbud flerdubblades mellan 1997 och 2000.

Resultaten av AMS senaste undersökning av personalens arbetsmiljö, som gäller år 2000, tyder på en försämring. Antalet som är eller riskerar att bli sjukskrivna på grund av stress/utbrändhet har nära nog sjufaldigats sedan 1997. Bara på ett år, mellan 1999 och 2000, var ökningen 52 procent.

Det som i enkäten kallas tillbud av hot och våld har också ökat kraftigt, från 29 fall 1997 till 63 fall år 2000. Det kan röra sig om sådant som hot i telefon, knivhot, besökare som river ner saker eller knuffar en arbetsförmedlare.

Det accelererande antalet tillbud beror inte på en ökad benägenhet att anmäla, anser Rolf Strömberg, arbetsmiljöansvarig på AMS.

– Jag tror att det är en verklig ökning. Och när man pratar med folk förstår man att det också finns ett stort mörkertal.

AMS har inte riktigt grepp på vad som ligger bakom problemet, medger Anders Rydh, administrativ direktör i verksledningen.

– Men det är klart att kraven på de arbetslösa har ändrats. Och med aktivitetsgarantin kommer förmedlaren närmare den arbetssökande, som kanske varit utan jobb länge och inte alltid vill ta de jobb eller utbildningar som erbjuds. Förmedlarna kan inte bara använda morot, utan måste ibland ta till myndighetsrollen.

I Stockholms län ska man göra en uppföljning av de incidenter som inträffat i år.

– Vi vill ta reda på vad det är för slags människor som kommer med hot, om det är personer som fått negativa besked om a-kassa eller ingår i aktivitetsgarantin, till exempel, berättar huvudskyddsombudet Leif Kullander.

På alla arbetsplatser ska det finnas en handlingsplan för förebyggande arbete och för vad man gör när något inträffar. Vissa förmedlingar har fasta eller bärbara larm, några anlitar väktare periodvis, och det finns också möjlighet att få personskydd.

De kraftigt ökande stresskadorna bland arbetsförmedlare tror Leif Kullander beror på för hög arbetsbelastning – man ska utföra mer arbete och med bättre kvalitet.

– När man snackar med folk ute talar de också om ryckigheten i de politiska besluten. Ena dagen har man pengar och jagar ut folk i en åtgärd, några veckor senare kan pengarna vara slut eller dras in.

Anders Rydh ser otydligheten i vad AMS ska göra som ett stresskapande moment.

Under 90-talet har arbetsförmedlingens uppdrag varit ganska opreciserat, vi har varit något av en diversebutik. Och om man inte vet vad man ska syssla med blir det otydligt om man gör ett bra arbete eller ej.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA