Intresset för det nya studiestödet störst bland kvinnor

OMSTÄLLNINGSSTUDIESTÖD2022-12-14

Två tredjedelar av dem som har sökt det nya omställningsstudiestödet är kvinnor, visar siffror från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Sedan CSN öppnade ansökan 1 oktober har drygt 22 000 personer sökt det nya omställningsstudiestödet. Av dem är två tredjedelar – cirka 14 600 sökande – kvinnor, rapporterar webbtidningen Arbetsvärlden.

Enligt tidningen arbetar en majoritet av de kvinnor som har sökt stödet i offentlig sektor.

För att en sökande ska få omställningsstudiestöd måste flera villkor uppfyllas. Hittills har endast 70 personer beviljats stödet, enligt Arbetsvärlden. Totalt 2 395 ansökningar har fått avslag. Ytterligare 700 ansökningar har avskrivits.

Nya ansökningar fortsätter att komma in till CSN, där ett omfattande arbete med att gå igenom ansökningarna pågår. CSN har bedömt att handläggningstiden för en ansökan kommer att vara minst 10–12 veckor, men myndigheten har flaggat för att väntetiderna kan bli längre än så. Det innebär att många sökande kan få vänta på besked till en bit in i vårterminen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omställning CSN
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA