ISF kritiserar Försäkringskassan

SJUKPENNING2013-02-01
Försäkringskassan är dålig på att motivera sina beslut när de nekar en person sjukpenning. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

När Försäkringskassan nekar en person sjukpenning är motiveringarna ofta ofullständiga. Det gör det svårare för den som fått nej att argumentera för sin sak. Chansen att sedan få ett beslut ändrat beror på vilket kontor som omprövar det, konstaterar ISF.

”Det handlar både om att den skriftliga informationen är ofullständig och att bedömningen inte är förutsägbar”, skriver ISFs projektledare Nina Karnehed i ett pressmeddelande.

I bara ett av tio beslut och fyra av tio omprövningsbeslut förklarar Försäkringskassan vilka lagliga förutsättningar som gäller för att få sjukpenning. Bara i vart fjärde beslut ger myndigheten en tillfredsställande motivering till varför den enskilde nekas sjukpenning. Och efter överklagande saknas motivering i tre av fyra meddelade beslut.

”Om man nekas sjukpenning, måste man förstå varför. Det är avgörande för att man ska kunna acceptera beslutet eller argumentera för att det ska ändras”, säger Nina Karnehed.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.