ISF ska kartlägga sjukpenningen

SJUKFÖRSÄKRING2021-11-01
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, får regeringens uppdrag att kartlägga förändringar i sjukförsäkringen sedan 2008. ISF ska också granska hur enskilda har påverkats av förändringarna.

I ISFs kartläggning ska författningar, rättspraxis och Försäkringskassans rättsliga styrning ingå. Perioden som granskas är från 1 juli 2008 fram till i dag. ISF ska enligt regeringens pressmeddelande även kartlägga konsekvenserna av dessa förändringar för enskilda försäkrade personers sysselsättnings- och försörjningssituation. ISF ska också granska hur förändringarna har påverkat rätten till den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, och konsekvenserna för enskilda personer av att den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades.

Sedan 1 juli 2008 bygger sjukpenningens regelverk på fasta tidsgränser för bedömning av arbetsförmågan, den så kallade rehabiliteringskedjan. Samtidigt togs möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning bort. 2008 infördes också en bortre tidsgräns i sjukpenningsystemet, som sedan avskaffades den 1 februari 2016.

Dessa förändringar av regelverket, tillsammans med de olika krav som har ställts på medicinska underlag har påverkat ersättningen för ett stort antal människor, konstaterar regeringen i pressmeddelandet. Regeringen skriver att det är viktigt att kartlägga hur individer påverkats av de många förändringarna i sjukförsäkringen.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast 1 november 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.