ISF ska kartlägga sjukpenningen

SJUKFÖRSÄKRING2021-11-01

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, får regeringens uppdrag att kartlägga förändringar i sjukförsäkringen sedan 2008. ISF ska också granska hur enskilda har påverkats av förändringarna.

I ISFs kartläggning ska författningar, rättspraxis och Försäkringskassans rättsliga styrning ingå. Perioden som granskas är från 1 juli 2008 fram till i dag. ISF ska enligt regeringens pressmeddelande även kartlägga konsekvenserna av dessa förändringar för enskilda försäkrade personers sysselsättnings- och försörjningssituation. ISF ska också granska hur förändringarna har påverkat rätten till den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, och konsekvenserna för enskilda personer av att den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades.

Sedan 1 juli 2008 bygger sjukpenningens regelverk på fasta tidsgränser för bedömning av arbetsförmågan, den så kallade rehabiliteringskedjan. Samtidigt togs möjligheten till tidsbegränsad sjukersättning bort. 2008 infördes också en bortre tidsgräns i sjukpenningsystemet, som sedan avskaffades den 1 februari 2016.

Dessa förändringar av regelverket, tillsammans med de olika krav som har ställts på medicinska underlag har påverkat ersättningen för ett stort antal människor, konstaterar regeringen i pressmeddelandet. Regeringen skriver att det är viktigt att kartlägga hur individer påverkats av de många förändringarna i sjukförsäkringen.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet senast 1 november 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA