Annons:

Bild: Fredrik Hjerling

JK anser att Energimyndigheten agerade korrekt

ENERGIMYNDIGHETEN2025-05-28

Inför rättegången om den så kallade rebellmamman på Energimyndigheten skriver Justitiekanslern, JK, att myndigheten inte gjort något uppenbart fel när provanställningen avbröts. ”Med Justitiekanslerns argumentation kan vem som helst framstå som en säkerhetsrisk”, kommenterar STs förbundsjurist Joakim Lindqvist svaromålet.

ST stämde i våras staten för grundlagsbrott, sedan Energimyndigheten avslutat en provanställning för en medlem i förbundet. Arbetsgivarens motivering var att kvinnan, som hade en säkerhetsklassad tjänst, inte kunde ha kvar sin säkerhetsklassning eftersom hon deltagit i aktiviteter med Rebellmammorna, en undergrupp till klimataktivistgruppen Extinction Rebellion.

ST hävdade i stämningsansökan att kvinnan enbart deltagit i fredliga demonstrationer och att beslutet att avsluta provanställningen innebar en kränkning av yttrandefriheten.

JK delar inte den bedömningen. I svaromålet framhålls att även om de flesta av Extinction Rebellions aktiviteter varit fredliga har flera aktivister dömts för sabotage och skadegörelse. Enligt Energimyndighetens bedömning kan den typ av aktivism som organisationen bedriver ha en skadlig inverkan på energiförsörjningen.

STs förbundsjurist Joakim Lindqvist säger att Energimyndigheten och JK behöver göra väldigt långa associationskedjor för att kunna hävda att förbundets medlem skulle kunna utgöra ett hot mot energiförsörjningen. I grupperingen Extinction Rebellion finns några personer som begått civil olydnad, men det är ingen organisation man kan vara medlem i, påpekar han, utan en Facebooksida och en hemsida.

– Vår medlem har deltagit i aktiviteter med Rebellmammorna som delar hemsida med dem. Jag får det inte att gå ihop hur vår medlem skulle kunna vidta åtgärder i sitt arbete som kan påverka energisäkerheten. Hur har de tänkt att den risken skulle förverkligas?

Ett argument som JK lyfter fram är att kvinnan i ett säkerhetsprövningssamtal inför anställningen inte nämnde sitt engagemang i Rebellmammorna. Det gjorde att hon uppfattades som mindre pålitlig i säkerhetshänseende.

Men enligt Joakim Lindqvist ställdes aldrig någon fråga om sådana slags engagemang i säkerhetsprövningssamtalet. I de handskrivna anteckningarna från det mötet finns inte heller några sådana noteringar.

– Det ställs orimligt höga krav på vad man som anställd eller arbetssökande ska behöva ta upp på eget initiativ i sådana samtal, för att inte bli anklagad för att undanhålla information. Det är upp till myndigheten att ställa frågor.

I sin inlaga pekar JK också på att arbetsgivaren ”fick intrycket” att kvinnan försvarade den typ av civil olydnad som Extinction Rebellion ägnar sig åt. Den uppfattningen fick kvinnans närmaste chef vid ett samtal, efter att myndigheten uppmärksammats på bilder på Facebook från en demonstration där kvinnan deltagit.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.