JK försvarar meddelandefriheten

POLISEN2006-06-14

Chefer i det offentliga har mycket litet lagligt utrymme för att uttala sig negativt om medarbetares mediekontakter, slår Justitiekanslern fast med anledning av en anmälan mot en polischef.

Den anmälde chefen hade bland annat sagt att medarbetaren borde hänvisa vidare till en ansvarig person för mediekommentarer, och att det var ”olyckligt” att prata om ärenden som man inte varit inblandad i.

Enligt JK får man inom en myndighet i viss utsträckning uttrycka frustration och ilska när sekretessbelagda uppgifter läcks och när anställda lämnar ut uppgifter för egen vinning. Men så var det inte i detta fall, och chefens uttalanden var därför ”mindre lämpliga”, anser JK.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA