JK: Inte fel lämna ut e-posttips

ÖPPENHET2016-10-03

Justitiekanslern, JK, lägger ner utredningen om tidskriften Hav & Vatten, som lämnade ut en e-postkonversation där källan till en artikel röjdes, skriver Medievärlden.

Publikt har tidigare uppmärksammat att Havs- och vattenmyndigheten lämnade ut den egna tidningen Hav & Vattens e-postlogg till en enskild, trots att e-postloggen identifierade en tipsare som ville vara anonym. Loggen innehöll tipsarens namn, mejladress och ärenderad som talade om vad tipset handlade om. Myndigheten betraktade uppgifterna i e-posten som en allmän handling och lämnade ut den i enlighet med grundlagens regler.

Personen som lämnade tipset och trodde sig ha källskydd anmälde händelsen till JK. Men JK avstår från att inleda någon förundersökning mot Havs- och vattenmyndigheten, som ger ut Hav & Vatten, skriver Medievärlden. Det var inget brott att lämna ut e-postloggen.

I sitt beslut konstaterar JK vad gällande lagar säger om meddelarfrihet och allmänna handlingars offentlighet. Det finns ett undantag i Tryckfrihetsförordningen från principen om allmänna handlingars offentlighet, som innebär att tips till tidskrifter som drivs av myndigheterna inte ska ses som allmänna handlingar. Men e-postloggar omfattas enligt Medievärlden inte av undantaget, utan räknas som allmän handling och ska därför lämnas ut om uppgifterna i sig inte omfattas av sekretess.

Enligt JK skulle ett myndighetsbeslut om att inte lämna ut e-postloggen därför kunna antas ha inneburit en otillåten begränsning av rätten att ta del av allmänna handlingar.

Malin Crona, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för myndighetstidningen 8 sidor, skrev i en krönika i Publikt att problemet bottnade i att Havs- och vattenmyndigheten felaktigt hanterat e-postloggen som en allmän handling. I en kommentar till Medievärlden säger Malin Crona att en myndighet är skyldig att hålla isär allmänna handlingar och andra handlingar:

”Om en myndighet ska ge ut en tidning måste man vara väldigt noga med rutinerna så att man kan upprätthålla källskydd. Och då måste myndigheten se till att hålla isär allmänna handlingar och handlingar som rör tidningens verksamhet. I det här fallet har det brustit genom att man haft en och samma e-postlogg.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA