Tipsare röjdes av myndighet

HAV2016-08-24
Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, lämnade ut uppgifter om en person som lämnat tips till myndighetens tidning, trots att personen ville vara anonym. Nu är rutinerna för utlämnande ändrade, men det kan bli större förändringar.

Tipsaren hade mejlat till tidningen Hav & Vatten. När det senare kom en begäran om utlämnande av tidningens mejllogg lämnades den ut som allmän handling – och där framgick tipsarens namn och mejladress samt vad tipset gällde, skriver tidningen Journalisten.

I krocken mellan offentlighetsprincipen och skyddet av mediers källor brast myndighetens rutiner, konstaterar Charlotte Benjaminsson, tillförordnad kommunikationschef på HaV.

– Redaktionens inkorg ska inte lämnas ut från tidningen.

Även om en sådan rutin nu införs är det inte säkert att det räcker, säger Charlotte Benjaminsson.

– Den mänskliga faktorn kan göra att man missar. Våra jurister tittar på det här, och det är möjligt att redaktionsmejlen ska ligga utanför myndigheten.

Tidningen har gjort en kort paus i utgivningen i väntan på Jakob Granits tillträde som ny generaldirektör och beslut om hur källskyddet ska hanteras.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.