Tipsare till myndighets webbtidning inte skyddad

ÖPPENHET2018-05-31
Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen tvingas Riksbanken att lämna ut uppgifter från en person som begärt meddelarskydd. Domstolen slår fast att Riksbankens webbtidskrift Penning- och valutapolitik inte är en tryckt periodisk skrift och därför gäller inte meddelarskyddet.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är tips som inkommer till myndigheters tryckta tidskrifter undantagna från offentlighetsprincipen, och betraktas inte som allmänna handlingar. Men undantaget gäller bara under förutsättning att det är en tryckt publikation och tidskriften Penning- och valutapolitik ges sedan 2011 endast ut som webbtidning. De tips som Riksbanken vägrade lämna ut med hänvisning till tryckfrihetsförordningens bestämmelser ska alltså betraktas som allmänna handlingar, precis som andra dokument som inkommer till myndigheten.

Det faktum att Penning- och valutapolitik har både utgivningsbevis och en anmäld ansvarig utgivare påverkar enligt domstolen inte bedömningen.

Den person som skickat in två tips till Penning- och valutapolitik hade begärt att bli skyddad som tipsare. Trots det har Riksbanken nu tvingats lämnat ut handlingarna till den som efterfrågat dem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.