Tidnings e-postlogg inte allmän handling

TRYCKFRIHET2016-11-07
Havs- och vattenmyndighetens, HaV, beslut att lämna ut tidningen Hav & Vattens e-postlogg som en allmän handling var felaktigt. Det slår kammarrätten fast i en dom, skriver Medievärlden.

HaV valde i somras att se myndighetens tidnings e-postlogg som en allmän handling. Därför lämnades den ut till de personer som efterfrågat den. Och därmed röjdes också en tipsares identitet och innehållet i tipset som skickats till redaktionen. I praktiken undanröjde beslutet att lämna ut e-postloggen det källskydd som stadgas i tryckfrihetsförordningen.

För några veckor sedan beslutade Justitiekanslern, JK, att inte inleda någon förundersökning med anledning av utlämnandet. Men nu slår alltså kammarrätten fast att e-postloggen och tipsarens mejl inte utgör någon allmän handling i tryckfrihetsförordningens mening, skriver Medievärlden. Därför skulle handlingarna inte lämnats ut till de två personer som efterfrågat dem med hänvisning till offentlighetsprincipen.

Malin Crona, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för myndighetstidningen 8 sidor, skrev i augusti en krönika i Publikt med anledning av händelsen. Hon ser positivt på kammarrättens beslut:

”Jag är ju inte jurist, men jag delar kammarrättens bedömning i det här. Den som vänder sig till en tidning med en ansvarig utgivare måste kunna lita på att aldrig bli röjd som källa. Det enda rimliga är att inte anse att detta är en allmän handling”, säger hon till Medievärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.