JO-kritik mot förslag om signalspaning

INTEGRITET2018-11-19

Justitieombudsmannen avstyrker ett förslag från Regeringskansliet om utvidgad rätt för Polisens och Säkerhetspolisens att ta del av uppgifter från signalspaning.

Tidigare under hösten föreslog justitiedepartementet i en promemoria att Polisen och Säkerhetspolisen, Säpo, ska få ta del av signalspaning från Försvarets radioanstalt, FRA, även efter att en förundersökning om brott inletts. Det är i dag förbjudet.

Uppgifterna ska dock inte få användas direkt i brottsutredningen, utan endast i underrättelseverksamhet för att förebygga och förhindra brott.

Flera remissinstanser, bland andra Advokatsamfundet, har kritiserat förslaget. Advokatsamfundet skriver på sin hemsida att ”risken (är) mycket stor för att grundläggande rättssäkerhetsgarantier kommer att sättas ur spel”. En invändning är att uppgifter som talar till en misstänkts förmån i en brottsutredning inte heller får användas när en förundersökning är igång.

Det problemet siktar även Justitieombudsmannen, JO, in sig på i sitt remissvar: ”Detta kommer att kunna leda till situationer där anställda vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen har tillgång till underrättelseinformation från signalspaning som klart visar att en person är oskyldig till ett brott, utan att de har rätt att föra informationen vidare.”

Det är inte givet att sekretessintresset väger tyngre i alla sådana fall, menar JO och avstyrker förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA