JO kritisk mot Integrationsverket

JO2005-11-22

JO Nils-Olof Berggren kritiserar Integrationsverkets modell med falska jobbansökningar.

– Detta är en form av lurendrejeri, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Som ST Press tidigare berättat tänker Integrationsverket undersöka om statliga myndigheter gör sig skyldiga till diskriminering genom att skicka falska jobbansökningar till dem. Man vill se om ansökningarna behandlas olika, beroende på om de är undertecknade med svenskklingande eller utländska namn.

JO anser att sådant wallraffande ska vara förbehållet för journalister:

– Jag är kritisk till idén. Folk ska veta vad en myndighet gör. Det är hela idén med våra myndigheter och dess öppenhet, säger Nils-Olof Berggren.
Han tror att ett utbrett bruk av ”situation testing” kan undergräva allmänhetens förtroende för myndigheterna:
– Det är viktigt att myndigheternas beslut och åtgärder uppfattas som seriöst underbyggda, säger han.

Länkar till ST Press tidigare artiklar om situation testing hittar du längst upp till höger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA