JO kritisk mot Integrationsverket

JO2005-11-22
JO Nils-Olof Berggren kritiserar Integrationsverkets modell med falska jobbansökningar. – Detta är en form av lurendrejeri, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Som ST Press tidigare berättat tänker Integrationsverket undersöka om statliga myndigheter gör sig skyldiga till diskriminering genom att skicka falska jobbansökningar till dem. Man vill se om ansökningarna behandlas olika, beroende på om de är undertecknade med svenskklingande eller utländska namn.

JO anser att sådant wallraffande ska vara förbehållet för journalister:

– Jag är kritisk till idén. Folk ska veta vad en myndighet gör. Det är hela idén med våra myndigheter och dess öppenhet, säger Nils-Olof Berggren.
Han tror att ett utbrett bruk av "situation testing" kan undergräva allmänhetens förtroende för myndigheterna:
– Det är viktigt att myndigheternas beslut och åtgärder uppfattas som seriöst underbyggda, säger han.

Länkar till ST Press tidigare artiklar om situation testing hittar du längst upp till höger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.