Sebastien Kirppu.
Bild: Berit Djuse
Sebastien Kirppu.

Kan fortsätta inventera skyddsvärd skog

LÄNSSTYRELSEN2018-11-06
Det blev en kompromiss. Efter centrala förhandlingar kan skogsbiologen Sebastian Kirppu vid Länsstyrelsen i Dalarnas län fortsätta inventera skyddsvärd skog. Men han måste avstå från att skriva rapporter om vissa avgränsade områden i Dalarna.

Publikt har i flera artiklar rapporterat om hur Länsstyrelsen i Dalarnas län försökt stoppa Sebastian Kirppus arbete med att granska avverkningsanmälningar och inventera förekomsten av rödlistade arter av lavar, mossor och svampar, ett arbete som han utför på sin fritid.

Enligt länsstyrelsen har hans arbete för miljön varit bisysslor som kan skada förtroendet för myndigheten.

I ett skriftligt beslut, undertecknat av landshövding Ylva Thörn, uppmanades Sebastian Kirppu att upphöra helt med inventeringarna och granskningarna av avverkningsanmälningar från 1 juni i år.

ST vände sig då till Arbetsdomstolen och fick ett interimistiskt beslut som innebar att inventeringarna kunde fortsätta tills dess det finns en överenskommelse mellan parterna eller en dom.

“Jag ser det som en klar markering till länsstyrelsen om att de fattat ett felaktigt beslut”, sade STs jurist Veera Littmarck till Publikt 23 juli.

Sedan dess har det pågått förhandlingar och på måndagen 5 november avslutades en central tvisteförhandling mellan ST och Arbetsgivarverket som innebär att länsstyrelsen drar tillbaka sitt förbud.

Sebastian Kirppu har dock accepterat att inte upprätta rapporter med skriftliga bedömningar om skogarnas naturvärden i vissa begränsade områden i Dalarna. Det kan gälla områden där det finns redan kända naturvärden eller som ligger i anslutning till ett naturreservat.

Att förhandlingarna skulle leda till att länsstyrelsen drar tillbaka förbudet är inget som förvånar Veera Littmarck med tanke på Arbetsdomstolens beslut.

– Länsstyrelsen började med att ta i med storsläggan. Nu har vi diskuterat var det över huvud taget kan finnas kontaktytor mellan myndighetens ansvar och Sebastians jättestora miljöengagemang, säger hon.

Sebastian Kirppu förklarar att han är nöjd med utgången av förhandlingarna, men tvivlar ändå på att frågan är helt utagerad:

– Det skulle inte förvåna mig om cheferna hittar på något nytt. Det här är andra gången på två år som de försöker stoppa mig. Jag kan inte förstå att arbetsgivaren kan lägga så mycket energi, tid och pengar på att få en anställd att sluta engagera sig för miljön!

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.