ST stämmer länsstyrelse om bisyssla

NYHET2018-06-21

ST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.

Till vardags arbetar ST-medlemmen Sebastian Kirppu på Länsstyrelsen i Dalarnas län som naturvägledare i naturum i Fulufjällets nationalpark, och som naturreservatsförvaltare i Malung-Sälen-området. I hans arbetsuppgifter ingår att ta emot och informera besökare och genomföra en del praktiska uppgifter som att röja stigar eller sätta upp skyltar.

På fritiden är han sedan länge engagerad i natur- och miljöfrågor och genomför skogsinventeringar och granskar avverkningsanmälningar. Som Publikt tidigare rapporterat har hans arbetsgivare länsstyrelsen vid flera tillfällen haft synpunkter på hans fritidssysslor.

Nu har länsstyrelsen förbjudit honom att från 1 juni ägna sig åt att göra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar med hänvisning till att det kan vara förtroendeskadlig bisyssla.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att Sebastian Kirppu är välkänd i skogs-Sverige, både som länsstyrelseanställd och skogsbiolog, och att han anlitas för inventeringar, debatter, föreläsningar och liknande. Det medför enligt myndigheten en risk för bristande förtroende för länsstyrelsen från allmänheten.

ST motsätter sig arbetsgivarens beslut och yrkar i sin stämning på att Arbetsdomstolen upphäver det.

– Vi kan inte se att det är en förtroendeskadlig bisyssla. Det här är något som väldigt nära ens privata sfär, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

Enligt stämningsansökan är Sebastian Kirppus arbete i de allra flesta fall helt ideellt, i något fall har han fått betalt av en annan länsstyrelse eller en kommun.

– Om domstolen ändå bedömer att vissa delar är en bisyssla så är nästa fråga om det är en förtroendeskadlig bisyssla. Jag har svårt att se det, säger Veera Littmarck.

Hon har också svårt att se att det över huvud taget finns en konflikt i frågan om medlemmens arbete kontra hans fritidsaktiviteter.

– Vår medlem arbetar främst med att informera och med en del praktiska uppgifter. Även om länsstyrelsen ägnar sig åt myndighetsutövning så är det inget som vår medlem gör. Och prövningen ska göras utifrån den enskildes arbetsuppgifter.

Hon är också bekymrad över att länsstyrelsen tycks ha invändningar mot att Sebastian Kirppus engagemang för skogen bland annat lett till att han anlitats i olika forum för sina expertkunskaper.

– Det verkar som att länsstyrelsen också har synpunkter på att han är välkänd och använder sin yttrandefrihet. En statlig arbetsgivare ska inte ha synpunkter på vad en offentliganställd säger i medierna.

ST yrkar även på att Arbetsdomstolen tillfälligt upphäver länsstyrelsens beslut fram tills en dom meddelas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA