Naturvårdsverket utreder tjänsteman för jäv

ARBETSRÄTT2018-09-10
En vilthandläggare vid Naturvårdsverket har anmälts för jäv av två privatpersoner. Handläggaren har privat arrangerat jaktupplevelser parallellt med att hen handlagt viltförvaltningsärenden, skriver Altinget.

När Naturvårdsverket anställde den berörda tjänstemannen såg myndigheten inget problem med att denne skulle kombinera arbetet som vilthandläggare med att driva ett företag som arrangerar jakter. Nu har flera privatpersoner hört av sig till myndigheten och ifrågasatt om det inte föreligger jäv, skriver Altinget. Vilthandläggaren är också själv markägare och jakträttsinnehavare.

”Vi kom fram till att det gick bra att anställa den här personen”, säger Gunilla Ewing Skotnicka, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket, till Altinget. 

Det var i samband med handläggningen av en remiss om att tillåta pilbågsjakt som två privatpersoner hört av sig till myndigheten. Enligt tidningen ifrågasätter de två tjänstemannens objektivitet, med hänvisning till jaktverksamheten.

Enligt Gunilla Ewing Skotnickas uppgifter till Altinget gör nu myndigheten en bedömning av om det rör sig om en jävssituation. Prövningen vid anställningstillfället gjordes mot bakgrund av att den privata verksamheten kunde vara en otillåten bisyssla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.