Bild: Mostphotos

Stridbar naturvårdsprofil lämnar jobbet

LÄNSSTYRELSERNA2020-05-14

ST-medlemmen Sebastian Kirppu, välkänd försvarare av svenska urskogar, lämnar arbetet på Länsstyrelsen i Dalarnas län efter flera år av konflikter med ledningen.

Sebastian Kirppu, som arbetat med skogsfrågor både på jobbet på länsstyrelsen och på fritiden, förbjöds för två år sedan av arbetsgivaren att inventera skyddsvärd skog på fritiden. Enligt arbetsgivaren handlade det om en bisyssla som kunde skada förtroendet för myndigheten.

Men med stöd av ST drevs frågan ända till Arbetsdomstolen, som interimistiskt beslutade att han fick fortsätta med inventeringarna. I en senare facklig förhandling slöts en kompromiss som innebar att Sebastian Kirppu till stora delar kunde fortsätta med sin fritidssyssla.

När han nyligen fick ett erbjudande från Länsstyrelsen i Norrbottens län om ett tidsbegränsat projekt för att inventera skog som kan bli naturreservat begärde han tjänstledigt. Men arbetsgivaren sade nej, trots att facket tog upp frågan i förhandlingar. Argumentet var att anställda bara får tjänstledighet beviljad en gång per år, och Sebastian Kirppu hade redan haft en kort ledighet under året.

STs sektionsordförande på länsstyrelsen, Irené Svedjelöv, säger till Publikt att ”det känns lite fjuttigt”.

– Om viljan funnits hade man kunnat ge honom tjänstledighet.

Avdelningschefen Björn Forsberg, som låg bakom arbetsgivarens beslut, vill inte kommentera ärendet.

Sebastian Kirppu själv säger att han tror att avslaget på ansökan beror på att han kritiserat ledarskapet inom avdelningen.

– Jag har jobbat i mer än sexton år på Länsstyrelsen i Dalarnas län, och har aldrig tidigare haft problem med tjänstledigheter för att hjälpa till på andra statliga myndigheter. Men nu när jag hade ifrågasatt ledarskapet blev det annat ljud i skällan.

Han har redan börjat på sin nya arbetsplats och säger att det på vissa sätt var en lättnad att lämna Länsstyrelsen i Dalarnas län.

– Man kan inte gå varje dag på jobbet och uppleva någon typ av obehag. Här känner jag mig välkommen och uppskattad. Och det känns jättebra att få uppleva en sommar i Norrbotten med midnattssol, gammelskogar och mygg. Kan det bli bättre?

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA