Kommunerna kritiska till Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-03-04

Flertalet av Sveriges kommuner anser att Arbetsförmedlingen gör för lite för att stötta individer som står långt från arbetsmarknaden, visar en enkät som publicerats av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

SKRs rapport om kommunernas syn på arbetsmarknadspolitiken under omställningen och samverkan med Arbetsförmedlingen bygger på enkätsvar från kommunerna. Resultaten är på många sätt nedslående, skriver SKR i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet kommenterar SKRs ordförande Anders Knape undersökningens resultat: ”Budskapet från våra medlemmar är tydligt. Det behövs mer för att säkerställa lokal närvaro och en likvärdig service i hela landet. Regeringen måste tydliggöra hur kommunerna ska kunna bidra, och hur detta ska finansieras. Idag sker en alltför stor övervältring på kommunerna.”

Enligt SKR har det strategiska samarbetet förbättrats något under året. Däremot anser bara var fjärde kommun att Arbetsförmedlingens kapacitet räcker för att samarbeta med kommuner operativt i individärenden. Det är ett sämre resultat än i föregående års enkäter. De som drabbas är enligt SKR individer som har behov av stöd från båda håll, till exempel arbetslösa som står längre från arbete och nyanlända.

Nästan alla kommuner, 95 procent, uppger att de hjälper individer med enklare ärenden som Arbetsförmedlingen borde stå för. Det gäller till exempel hjälp vid inskrivning på Arbetsförmedlingen, aktivitetsrapportering och att förklara innebörden av myndighetens beslut.

Bara en av tio kommuner tycker att Arbetsförmedlingen i hög eller mycket hög utsträckning hjälper dem som befinner sig långt från arbete att få en anställning. Enligt kommunerna behövs bättre lokalkännedom hos Arbetsförmedlingen för nära kontakt och kontinuitet.

I pressmeddelandet framhåller Anders Knape också att SKR hoppas att regeringen fullföljer löftet att underlätta för överenskommelselösningar mellan Arbetsförmedlingen och kommuner: ”Det skulle göra det möjligt för kommunerna att ge insatser för dem som står längst från arbetsmarknaden, mot ersättning från Arbetsförmedlingen. Detta behövs vid sidan av de privata matchningsföretagen. Detta är en nyckel som saknas i dag för att lösa kompetensförsörjningen, som är en av våra främsta utmaningar”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA