Konflikt om löner rycker närmare

AVTALSRÖRELSEN2012-04-12

Fackförbundet Handels har fått ett bud av medlarna i konflikten med Svensk Handel. Om parterna inte godtar medlarnas bud bryter strejk ut på 65 arbetsplatser på fredag.

Handels har varslat om strejk för att driva igenom sitt krav på 860 kronor mer per månad för alla och 100 kronor extra till en jämställdhetspott.

Svenskt Näringsliv anklagar Handels för att hota hela den svenska lönemodellen genom att inte respektera ”märket”. Märket är den nivå för löneutrymme som lämnats av löneuppgörelserna inom industrin.

Nu har medlarna lämnat ett bud till Handels och Svensk Handel. Parterna ska ta ställning senast klockan tio i dag. Om parterna inte kommer överens kommer Handels strejk för totalt 5 616 anställda på 65 lager och butiker i landet att bryta ut på fredagen. Flera LO-förbund har varslat om sympatiåtgärder.

”Det är viktiga frågor som står på spel. Vi känner ett starkt stöd från medlemmarna och vi vet att de är beredda att ta striden”, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström i ett pressmeddelande.

Handels anser att krontalspåslag är viktigt därför att många i branschen har låga snittlöner. Svensk Handels bud räknat i procent gör att de som har de lägsta lönerna skulle halka efter och få mindre pengar i plånboken jämfört med yrkesgrupper som har bättre betalt. Handels hävdar också att andra grupper redan har fått löneökningar på flera hundra kronor mer per månad än vad Svensk Handel erbjuder.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström höjde tonen i avtalsrörelsen i samband med en pressträff på onsdagen:

”LO leker med elden. Man kan vara på väg att köra sönder en vinnande lönemodell som vi har haft i 15 års tid och som har gett reallöneökningar på 45 procent. Om man kör sönder modellen så står vi inför kaosartade former under de kommande åren. Det vill vi inte medverka till”, sa han enligt ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv är mycket kritiskt till att bland annat Byggnads och Pappers varslat om sympatiåtgärder riktade mot industrin.

Också Seko, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet och Transport har varslat om stridsåtgärder till stöd för Handels. Sympatiåtgärderna kommer att bryta ut en vecka efter Handels strejkvarsel, om konflikten inte blir löst innan dess.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA