Kriminalvårdens medarbetare fysiskt oskadda efter fritagning

KRIMINALVÅRDEN2023-02-09

Inget tyder på att Kriminalvårdens rutiner skulle ha brustit när en intagen fritogs av maskerade personer utanför Vrinnevisjukhuset i Norrköping, enligt STs klubbordförande Camilla Nyström. ”Vad vi vet nu verkar alla rutiner ha följts precis som de ska”, säger hon till Publikt.

Av:  Börge Nilsson

Det var under en transport till akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset 8 februari som personal från Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, möttes av maskerade personer som de uppfattade som beväpnade. Klockan var 13.41 när transportörernas överfallslarm aktiverades.

Den intagne som satt i Kriminalvårdens bil fritogs. Han och de två maskerade männen lämnade snabbt platsen i bil. Enligt Polisens pressinformation var de fortfarande på fri fot ett dygn efter händelsen.

Hur många från Kriminalvården som fanns i bilen vill myndighetens pressekreterare Ulf Mossberg av säkerhetsskäl inte gå in på, men han uppger att det var minst två transportörer.

Camilla Nyström sitter i styrelsen för ST inom Kriminalvården och är ordförande för klubben inom nationella transportenheten. Hon har själv inte varit i kontakt med de berörda ännu.

– Det hände i går. Vi har inte fått så mycket återkoppling från händelsen mer än att vi vet att det var en av våra bilar från Norrköping som var inblandad, säger hon.

Hon vet i nuläget inte så mycket om vad som skett.

– Personalen är oskadad rent fysiskt, de är omhändertagna enligt praxis och har fått det stöd de ska ha, enligt uppgift från ledningssidan.

På bilder som publicerats i medierna syns Kriminalvårdens målade bil stå parkerad alldeles utanför Vrinnevisjukhusets akutmottagning.

– Utifrån det du säger så är min uppfattning att de har jobbat enligt instruktion och gängse rutiner. De har parkerat i nära anslutning till huvudentré. Och vi jobbar i målade bilar till vardags oavsett vilket uppdrag vi har.

Det finns en diskussion om att transporter i målade bilar skulle kunna göra det lättare för brottslingar vid en fritagning.

– Man kan tycka att det är både för- och nackdelar med målade bilar. Den diskussionen blossar säkert upp i samband med det här också. Fördelen med målade bilar är att vi syns, allmänheten ser att det är myndighetsutövning. Sen kan man förstås diskutera om det alltid ska vara målade bilar och det är något som nationella transportenheten som enhet får diskutera sig fram till.

Borde grovt kriminella hanteras på något annat sätt?

– Jag kan inte yttra mig om hur det här har hanterats, för jag är inte insatt i hela händelsen. Men när någon ska transporteras till sjukhus för att den har rätt till ett sjukhusbesök, så behöver vi ombesörja det, säger Camilla Nyström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA