Kritik för dålig uppföljning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-04-04

Småföretagarnas riksförbund riktar hård kritik mot Arbetsförmedlingen i ett reportage i SVT för att myndigheten inte gör någon uppföljning av de företag som startas med hjälp av starta eget-bidrag.

Arbetsförmedlingen satsar årligen hundratals miljoner kronor på starta eget-bidrag. Den enda uppföljning som görs av bidraget är en kontroll om den som fått det återkommer till Arbetsförmedlingen ett halvår sedan bidraget upphört. Den uppföljningen visar att en stor del av personerna har jobb, och programmet betecknas generellt som mycket framgångsrikt, uppger SVT.

”Vi ser att individernas återkomst till Arbetsförmedlingen är väldigt låg”, säger biträdande generaldirektör Clas Olsson i reportaget.

Enligt Småföretagarnas riksförbund är det inte hela sanningen om starta eget-bidraget. Många kan hålla igång ett företag som går halvdåligt och i själva verket är på väg mot konkurs, även om det i Arbetsförmedlingens statistik ser ut som om de lyckats.

”Starta eget-bidrag gäller för sex månader. Då behöver du inte ta ut lön och kan lagra upp pengar så du klarar sex månader till, och då har du klarat tolv månader”, säger förbundets ordförande Leif Svensson till SVT.

Han anser att Arbetsförmedlingen bidrar till personliga tragedier genom att uppmuntra dåliga affärsplaner som i slutändan kan leda till konkurs för den enskilde.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA