Kritik mot ryckig politisk styrning

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-06-20

Ryckig styrning hindrar långsiktighet i Försäkringskassans inriktning. Ständig omorganisation tar uppmärksamhet från handläggningen. Det anser Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport.

Att regeringen ger Försäkringskassan skiftande signaler i de årliga regleringsbreven tar fokus från kärnuppdraget och minskar möjligheten för Försäkringskassan att arbeta långsiktigt i utvecklingen av verksamheten. Det konstaterar ISF i en ny rapport som belyser Försäkringskassans utvecklingsarbete.

Regelbundna och genomgripande förändringar av strategi och organisation har tagit stor uppmärksamhet och resurser från den handläggande verksamheten, även om myndighetens huvudsakliga uppgift inte har förändrats nämnvärt, påtalar ISF. Förutsättningarna för Försäkringskassan att bedriva sin verksamhet utifrån ett långsiktigt och hållbart perspektiv behöver därför förstärkas.

”För Försäkringskassans ledning är det en svår balansgång, mellan att å ena sidan vara lyhörd mot de kortsiktiga politiska signalerna och att å andra sidan värna om kärnverksamhetens långsiktiga behov”, skriver rapportförfattaren Inger Solberg i ett pressmeddelande.

ISF konstaterar också att många och omfattande projekt inom Försäkringskassan leder till att projektmålen inte uppfylls. En anledning är att projekten inte har tillräcklig tillgång till personer som har såväl verksamhets- och försäkringskunskap. En annan orsak är att Försäkringskassans utvecklingsprojekt har långa ledtider. När projekten väl ska integreras i kärnverksamheten riskerar behoven att ha ändrats under projekttiden. Försäkringskassan behöver förstärka verksamhets- och försäkringskompetensen i sitt utvecklingsarbete. Dessutom bör myndigheten fortsätta att arbeta med att minska projektens omfång, skriver ISF.

”De skiftande politiska signalerna, som omsätts i Försäkringskassans strategier, har reducerat myndighetens möjligheter att fokusera på och värna kärnverksamhetens långsiktiga behov. De politiska målen och strategierna har därmed trängt undan utvecklingsinitiativ kopplade till kärnverksamheten. Exempel på detta är att såväl det rättsliga som annat stöd till den handläggande verksamheten under lång tid förefaller ha hamnat i skymundan”, skriver ISFs generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson i förordet till rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA