Låg uppräkning av löner ska öka produktiviteten

BUDGET2007-10-02

Både ST och arbetsgivaren har kritiserat den låga uppräkningen av anslag till löneökningar 2008. Finansdepartementet hänvisar till produktionskrav. 2009 beräknas anslagen öka.

Produktivitetskrav och ovilja att peta i ett fungerande system. Det är den förklaring Hans Lindblad, statssekreterare på finansdepartementet, ger till att anslagsuppräkningen inte blir högre än 0,78 procent 2008. 

ST hade hoppats på att regeringen skulle skjuta till pengar i budgetpropositionen. Men det har inte skett.

Anslagshöjningen, eller pris- och löneomräkningen som är den formella benämningen, grundar sig på den prisutveckling, produktivitetsutveckling och löneutveckling som varit två år tidigare.

Orsaken till den låga uppräkningen 2008 är att produktivitetsutvecklingen i den privata tjänstesektorn var hög 2006, förklarar Hans Lindblad.

Att öka anslaget för 2008 har aldrig varit aktuellt:

– Vi måste hålla utvecklingen i schack. Det är viktigt att ha produktivitetskrav även i staten så att inte den statliga sektorns andel av bruttonationalprodukten växer.

Om regeringens preliminära prognoser håller kommer anslagen att öka de närmaste två åren.

Enligt Björn Grönkvist på finansdepartementet är bedömningen att anslagen till myndigheternas pris- och lönekostnader räknas upp med 2,4 procent år 2009 och 2,7 procent år 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA