Lägre lön för utrikes födda

LÖNER2013-04-19

Utrikesfödda lönediskrimineras på svensk arbetsmarknad. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Personer med svensk bakgrund har högre lön än utrikes födda. Även den som kommit till Sverige som barn och har lika hög utbildning får sämre lön. IFAU har gjort en jämförelse bland alla som fått sin högsta utbildning i Sverige, men har olika etnisk bakgrund. Rapporten visar också att det ofta är svårare för de utrikes födda att höja sina löner genom längre utbildning.

”Löneskillnaderna varierar mycket beroende på ursprungsland. Trots att de kommit hit redan som barn har flera grupper av invandrade män 5-10 procentenheter lägre lön än jämförbara infödda. Vi finner dock att det finns stora skillnader mellan länder och att generaliseringar som till exempel ”utanför Europa” kan vara missledande. Det är viktigt att vara specifik vad gäller födelseland, kön och utbildningsnivå”, kommenterar forskaren Katarina Katz i ett pressmeddelande.

De som är födda utanför Europa har svårare än andra att höja sin lön genom längre utbildning. Om en man med svenskfödda föräldrar pluggar vidare i tre år leder det till en löneökning med i genomsnitt 21 procent. Den som invandrat från Mellanöstern får 15 procent mer i lönekuvertet efter ytterligare tre års studier. En kvinna får enligt rapporten genomgående lägre avkastning på sin utbildning än en man med samma bakgrund.

 ”Att de som är födda i låginkomstländer inte får lika mycket betalt för sin svenska utbildning är en viktig orsak till deras lägre inkomster. De är oftare överutbildade, det vill säga har en högre utbildning än yrket normalt kräver, men det spelar inte så stor roll för lönen” , skriver Katarina Katz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA